ŽESTOKA RASPRAVA O DOGOVORU S KOSOR

RH - polje borbe za prestiž Pahora i Janše

29.09.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Slovenski parlament nastavio je u ponedjeljak u 23 sata izvanrednu sjednicu iza zatvorenih vrata, na kojoj se raspravlja o odnosima s Hrvatskom, odnosno deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom i rješenju graničnog pitanja.

Kako je u prekidu sjednice koji je izazvala oporba izjavio predsjednik parlamenta Pavel Gantar, sjednica iza zatvorenih vrata proticala je u "relativno mirnom tonu".

Zastupnici su raspravljali o postupku deblokade hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om na pristupnoj konferenciji u petak, o čemu je odluku već donio parlamentarni odbor za europske poslove, ali njihovi eventualni zaključci za vladu neće biti obvezujući iako bi imali stanovitu političku težinu, ocjena je slovenskih analitičara. Gantar je izjavio da je vrijeme za planiranu raspravu 12 sati, pa će sjednica vjerojatno završiti u ranim jutarnjim satima.

Slovenski listovi ocjenjuju u svojim izdanjima od utorka kako je oporba zbog protivljenja odluci premijera Boruta Pahora o deblokadi hrvatskih pregovora izrazila sumnje u uspjeh njegova dogovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, a osobito o sadržaju budućeg arbitražnog sporazuma koji po Pahorovim riječima daje mogućnost da se sporna granica s Hrvatskom putem arbitraže riješi na "pravedan način".

Oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je da njegova stranka ali niti parlament pregovaračke pozicije Pahorove vlade ne bi mogli podržati u parlamentarnoj proceduri ako se one ne poprave, te je dodao da je ono što je Pahor u ponedjeljak ujutro stranačkim liderima prezentirao kao uspjeh tajne diplomacije u pogledu pregovaračkih pozicija Slovenije "lošije od onoga što je u izvornom prijedlogu nudio Rehnov prijedlog arbitraže". Na takve sumnje odazvalo se i slovensko ministarstvo vanjskih poslova koje je u priopćenju za javnost navelo da je Pahor stranačkim liderima na zatvorenom sastanku prezentirao arbitražni sporazum koji je "identičan s drugim prijedlogom Ollija Rehna".

Slovenski tisak potez oporbe koja je iznudila izvanrednu sjednicu o Hrvatskoj i granici "prestižnom borbom" Pahora i oporbe.

Ljubljansko "Delo" tako u komentaru navodi da običnim ljudima nije jasno zašto se o tako važnom pitanju raspravljalo na zatvorenoj sjednici "bez kamera i odgovornosti za izgovoreno", te da bi Hrvatska opet mogla postati polje borbe za prestiž Pahora i opozicije, osobito bivšeg premijera Janeza Janše

Mediji upozoravaju da je Pahoru na vanjskopolitičkom planu potreban uspjeh u odnosima s Hrvatskom i zbog rastuće ekonomske krize u kojoj prijete štrajkovi u velikim poduzećima, ali i javnoj upravi čiji sindikati ne pristaju na smanjivanje plaća za iduću godinu, zbog čega će vlada u taj projekt morati ići pomoću nepopularnog interventnog zakona.

Mediji naglašavaju da bi u Sloveniji idućih tjedana i mjeseci moglo doći i do političke krize jer bivši premijer Janez Janša najavljuje da bi za dva mjeseca ako se politika vlade prema stanju u društvu i gospodarstvu ne promijeni mogao ići s interpelacijom protiv vlade u parlament. Uz to, Slovenska nacionalna stranka Zmage Jelinčiča i Slovenska pučka stranka ne isključuju da bi mogle postupiti na isti način protiv Pahorove vlade zbog "izdaje" nacionalnih interesa "prebrzom" deblokadom hrvatskog pristupnog procesa.

Pahorov koalicijski partner, predsjednik stranke Zares Gregor Golobič, izjavio je da bi sam Pahor možda trebao ići u parlament i tražiti glasovanje o povjerenju vladi kako bi osnažio pozicije vlade pred donošenje proračunskih memoranduma za iduće dvije godine.

Rok za raspravu o tim dokumentima u vladi i parlamentu ističe ovoga tjedna, a uz sindikate javnog sektora koji prijete štrajkom zbog zamrzavanja plaća tu su i umirovljenici koji ne pristaju na zamrzavanje mirovina ili njihovo sporije usklađivanje s inflacijom u iduće dvije godine, navode mediji koji upozoravaju da na restrikcije mirovina ne pristaje niti predsjednik umirovljeničke stranke DESUS Karl Erjavec, Pahorov koalicijski partner u vladi i ministar za okoliš i prostor.