VELEPOSLANIK KUPREŠAK

'RH neće Srbiji raditi ono što nama čine Slovenci'

19.03.2009 u 11:52

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Željko Kuprešak izjavio je, u intervjuu beogradskom 'Blicu' od četvrtka, da Hrvatska želi pomoći Srbiji u njezinu procesu približavanja Europskoj uniji jer hrvatsko-srpski odnosi predstavljaju temelj stabilne i prosperitetne regije

'Naše dvije države postaju svjesne potrebe komunikacije i razvijanja odnosa na temelju strateških interesa. I Hrvatska i Srbija žele biti punopravne članice EU i tu, na temelju solidarnosti, možemo naći jako puno zajedništva. I na ekonomskom planu postoji niz dodirnih točaka', rekao je Kuprešak u intervjuu tom listu, dodavši da će tijekom skorog posjeta hrvatskog premijera Ive Sanadera Beogradu biti riječi o svim otvorenim pitanjima između dviju zemalja.

Upitan je li Hrvatskoj iz Bruxellesa sugerirano obnavljanje odnosa sa Srbijom, hrvatski veleposlanik je kazao da na poteze hrvatske i srpske strane nije bilo utjecaja iz Bruxellesa te izrazio uvjerenost da će EU pozdraviti poteze Hrvatske i Srbije.

'Ne treba nam Bruxelles da zaključimo da probleme trebamo rješavati bilateralno, jer ako sami nismo u stanju to zaključiti, onda nismo ni zaslužili Bruxelles. Razlog posjeta nije da nas netko potapše po ramenu jer smo se dogovorili ili da bismo nekoga zadivili. Želim, međutim, naglasiti da Hrvatska zasigurno neće učiniti Srbiji ono što se nama događa sa Slovenijom na putu ka EU. Zato unaprijed želimo istaknuti da nećemo to Srbiji raditi', rekao je Kuprešak.

Na konstataciju da premijer Sanader dolazi u Beograd dan nakon godišnjice hrvatskoga priznanja neovisnosti Kosova, što je, kako se navodi, označilo početak potpunog zahlađenja hrvatsko-srpskih odnosa, veleposlanik Kuprešak ustvrdio je da je datum izabran slučajno i da ga je izabrala srbijanska strana.

Tijekom posjeta premijera Sanadera će, kako je najavio, biti potpisan memorandum o suradnji u okviru približavanja europskim integracijama, nakon čega će biti stvoreni zakonski temelji za pomoć pri prijevodu pravne stečevine EU (acquis communautaire), što će Srbiji trebati kada postane kandidat za EU. To je, po njegovim riječima, pragmatičan korak koji pokazuje da pomoć Hrvatske Srbiji neće biti isključivo verbalna, već stvarna.

Upitan hoće li u razgovoru sa srbijanskim dužnosnicima biti otvoreno pitanje hrvatske tužbe i srbijanske protutužbe pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, Kuprešak je kazao da se mora razgovarati i o 'onome što muči dvije zemlje i što je dio prošlosti koja je bila i bolna i krvava i kontroverzna u tumačenju šta se dogodilo' te da je međunarodni zakonodavni okvir dobar za rješavanje onoga oko čega se dvije zemlje ne mogu složiti.

Zamoljen da prokomentira spekulacije da je uvjet premijera Sanadera za dolazak u Srbiju bio odsutnost srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, hrvatski veleposlanik ustvrdio je da su one apsolutno netočne, objasnivši da je od početka bio uključen u realizaciju posjeta i da se nikad nije postavljalo to pitanje te da s hrvatske strane nije bilo nikakvih uvjeta, posebice ne takvih.