NOVARTIS U SREDIŠTU SKANDALA

RH kupila cjepivo od tvrtke osumnjičene za korupciju

07.10.2009 u 10:39

Bionic
Reading

Protiv farmaceutske kompanije Novartis, koja je u suradnji s hrvatskim Imunološkim zavodom na hrvatsko tržište plasirala milijun i pol doza cjepiva protiv svinjske gripe u vrijednosti od 60 milijuna kuna i rezervirala cjepiva za još 70 milijuna kuna, krajem rujna ove godine podnesena je kaznena prijava zbog sumnje u korupciju, odnosno potkupljivanje liječnika u više država u regiji

ZAGREB - Novartis je, navodi se u optužbi, potkupljivao liječnike u Srbiji i državne dužnosnike u Albaniji, a korupcijom u cilju bolje prodaje novih lijekova služio se navodno i u Švicarskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, piše Novi list.

Afera je buknula u susjednoj Sloveniji, gdje se slovensku podružnicu Novartisa optužuje da je radi promocije novog lijeka potkupljivala onkologe u Srbiji, dužnosnike ministarstva zdravstva u Albaniji te rodbinu i prijatelje slovenskih liječnika. Slovenski je Novartis trima liječnicima Onkološkog instituta iz Beograda 2002. platio po 10.000 eura da bi lijek Arediju uvrstili u tzv. klinički protokol, objavili su slovenski mediji.

Račun za ručak

Neke su savezne države SAD-a prisilile farmaceutsku industriju da redovitoobjavljuje listu liječnika koje je na bilo koji način platila ilipočastila, makar to bio i ručak. Transparentnost je jedini način da sespriječi korupcija u odnosima farmaceutskih kuća i liječnika, upozoravafarmakolog Josip Čulig. 'Suradnja liječnika i farmaceuta je nužna, alisvatko tko surađuje s farmaceutskim kućama mora jasno reći tko ga jesponzorirao. Tko tako nešto zataji, treba biti trajno moralnoproskribiran', smatra Čulig.

Osim toga, Novartis je dužnosniku ministarstva zdravstva u Albaniji ponudio mito u visini sedam mjesečnih plaća, odnosno tri tisuće eura, da bi uvrstio lijek Glivec na listu odobrenih lijekova. Osim ovakve direktne korupcije, liječnike se, kako se navodi, potkupljivalo i putovanjima, pa su tako brojni liječnici, ne samo iz Slovenije, o trošku Novartisa skijali na prestižnim skijalištima, primjerice u Davosu i Aspenu. Prijavu protiv Novartisa podnijela je osoba čiji identitet nije objavljen, a poslana je nadležnim slovenskim i međunarodnim organima.

Po riječima odvjetnika Zorana Hajtnika, koji zastupa podnositelja prijave, postoji utemeljena sumnja da je Novartis potkupljivao na području čitave Europe, a središte aktivnosti bilo je u matičnoj kući Novartis AG u Švicarskoj.

U rujnu 2007, spomenuta podružnica platila je 30.000 eura za izlet u Dubrovnik, gdje se održavao simpozij onkologa.

'Izlet u Dubrovnik sporan je zato što se nije radilo samo o simpoziju, već i o nagrađivanju članova obitelji liječnika, njihovih prijatelja, djece i poznanika. Čarterski je let organiziran samo zato da bi se nagradili članovi obitelji i prijatelji liječnika', tvrdi Hajtnik.

Da bi prikrili korupciju, slovenski Novartis aranžman nazvan 'Čarobni Dubrovnik' plaćao je kao donator, preko tamošnjeg društva za usavršavanje znanstvenika, a pravi je cilj izleta, tvrdi podnositelj prijave, bio pridobivanje čim većeg broja liječnika za propisivanje lijeka Exjada, koji je bio bitno skuplji od ostalih lijekova u primjeni.

Novartis nije komentirao optužbe, no oglasila se europska organizacija za borbu protiv korupcije Transparency International, koja će, kako je najavila, koordinirati istragu u Švicarskoj i drugim državama u regiji. Ona je već pokrenula postupak u brojnim državama, a pored Albanije, Srbije i Švicarske, na meti bi se mogli naći i hrvatski liječnici i farmaceuti.

Da Hrvatska nije pošteđena tog vida korupcije opće je poznato, jer farmaceutske kompanije uredno pozivaju liječnike na skupove gdje se promovira određeni lijek te financiraju putovanja na kongrese, koji se nerijetko svode na šoping-izlete. Poznat je primjer iz rujna 2001, kada je na svjetski farmaceutski kongres u Singapur među tri tisuće liječnika iz 85 zemalja o trošku farmaceutske industrije otputovalo i dvjestotinjak Hrvata. Tijekom petodnevnog kongresa, liječnici su obišli egzotična otočja jugoistočne Azije, a ukupan trošak odlaska hrvatskih liječnika iznosio je milijun eura.