POTRAGA ZA 1851 OSOBA

RH dogovorila pokusna iskapanja u Srbiji i BiH

13.10.2009 u 18:19

Bionic
Reading

Predsjednik vladina povjerenstva za zatočene i nestale i pomoćnik ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić dogovorio se danas s predstavnicima Srbije i BiH o početku pokusnih iskapanja posmrtnih ostataka nestalih hrvatskih branitelja i civila u Nišu i Banjoj Luci do kraja ove godine

ZAGREB - Kako je pukovnik Grujić izjavio za Hinu, razgovori su održani u Dvoru na Uni u Sisačko-moslavačkoj županiji, a nazočili su im predsjednik srbijanske komisije za nestale osobe Veljko Odalović i direktor instituta za nestale osobe BiH Milan Bogdanić. Dodao je kako se suradnja odnosi i na traženje posmrtnih ostataka osoba iz Srbije i BiH u Hrvatskoj.

"Za našu stranu posebno su važna iskapanja u Banjoj Luci", kazao je, ustvrdivši kako je Hrvatska "tehnički i kadrovski odlično opremljena za iskapanja, ekshumacije i identifikacije, ali da je najvažnija prava informacija o mjestu tražene osobe".

U Hrvatskoj se još traži 1851 osoba.

Grujić je najavio da će do kraja listopada početi pokusna iskapanja na četirima područjima u Osječko-baranjskoj županiji u kojoj se kao nestale vodi 78 hrvatskih branitelja i civila. U 16 masovnih grobnica u toj županiji do sada je ekshumirano 212 žrtava i identificirano 176.

U telefonskom razgovoru Grujić je naglasio kako će jedno od mjesta pokusnog iskapanja biti šuma Rusinjača gdje se traži jedan hrvatski branitelj. Nažalost, ondje smo već dva puta obavili pokusna iskapanja, ali su informacije bile netočne. Budući da je ta šuma kod Osijeka minirana, pirotehničari su u dva navrata razminirali više od 40.000 četvornih metara prostora, dodao je.

Dodao je kako je u "razminiranjima mjesta gdje su do sada tražene ili pronađene nestale osobe u Hrvatskoj pronađeno 1200 eksplozivnih naprava". U Osječko-baranjskoj županiji ovih dana počinju i pokusna iskapanja u Kopačkom ritu te na dva mjesta u Ernestinovu.