PRETPRISTUPNI FONDOVI

RH djelomično postigla ciljeve u korištenju pomoći EU-a

24.04.2012 u 17:58

Bionic
Reading

Vijeće za opće poslove EU-a zaključilo je u utorak na sastanku u Luxembourgu da je pomoć koju je Hrvatska dobila iz pretpristupnih fondova EU-a znatno pridonijela jačanju njezinih administrativnih kapaciteta za povlačenje sredstava iz europskih fondova na koja će imati pravo kada postane članica, ali da su postavljeni ciljevi zasad samo djelomično ispunjeni

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri ili državni tajnici zaduženi za vanjske ili europske poslove zemalja članica, prihvatilo je bez rasprave zaključke o posebnom izviješću Revizorskog suda naslovljenom 'Je li pomoć EU-a poboljšala kapacitete Hrvaske za upravljanje fondovima nakon pristupanja?'

Revizorski sud je 1. veljače objavio posebno izvješće u kojem je ustvrdio da je pomoć koju je Hrvatska dobila iz pretpristupnih fondova EU-a znatno pridonijela jačanju njezinih administrativnih kapaciteta za povlačenje sredstava iz europskih fondova, na koja će imati pravo kada postane članica, ali da su postavljeni ciljevi zasad samo djelomično ispunjeni.

Vijeće je pozdravilo zaključke Revizorskog suda te njegove preporuke za daljnje jačanje hrvatskih sposobnosti za upravljanje pretpristupnim i postpristupnim fondovima.

Vijeće je pozvalo Komisiju da prati kako Hrvatska ispunjava preporuke Revizorskog suda i da ih uzme u obzir u svojim redovitim izviješćima o monitoringu.

Revizorski sud je u svom izvješću preporučio Hrvatskoj da stvori poseban portfelj zrelih projekata kako bi se u potpunosti mogla povući povećana sredstva dostupna nakon pristupanja. U tom smislu, preporučeno je da se dovrši potrebna tehnička dokumentacija za velike projekte kojima je dosad posvećivana velika pozornost i da se posebna pozornost posveti uspostavi dodatnog portfelja projekata ispod 50 milijuna eura.

Sud je u svojem izvješću ukazao na slabosti u povlačenju sredstava za ruralni razvoj, te na ograničeni napredak u jačanju administrativnih kapaciteta.

Kao područja u kojima je potreban napredak navedene su javne nabave te decentralizacija upravljanja fondovima, jer postoji opasnost da nadležna tijela na regionalnoj razini neće imati prigodu steći potrebna znanja i iskustva za povlačenje i upravljanje europskim sredstvima nakon pristupanja.