SLUČAJ REVIZIJA HRTA

Revizorica Sakar: Progon Sutlića bio bi presedan

10.09.2009 u 15:53

Bionic
Reading

'Procesuiranje ravnatelja HRT zbog nerealnog iskazivanja financijskog rezultata predstavljalo bi apsolutni presedan, barem po pitanju financijskih izvještaja' – ističe revizorica vještačenja prijevara Vlatka Sakar

Revizorica Vlatka Sakar ekskluzivno je za tportal obavila analizu anonimne kaznene prijave protiv Vanje Sutlića i pratećeg dokumenta 'Pregled uočenih slabosti i nepravilnosti u poslovanju i financijskim izvještajima u razdobljima od 1999-2008 godine'. U pripremi analize razgovarala je i s drugim revizorima, s kolegama iz BDO-a - tvrtke koja obavlja reviziju HRT-a, Računovodstvom i internom revizijom HRT-a te Ministarstvom financija.

Sakar je utvrdila da 'Pregled uočenih slabosti i nepravilnosti u poslovanju i financijskim izvještajima u razdobljima od 1999-2008 godine', na koji se kaznena prijava poziva, nije krivotvorina, ali da taj materijal ne može biti osnova za kaznenu prijavu. Nisu joj jasni razlozi zbog kojih bi netko sad uopće naručio Pregled nepravilnosti u 10 godina kad se o tome godinama piše i kad su i ranije uprave s puno dužim mandatom od Stulićevog poslovale loše i nekažnjeno.

Naglašava da financijska izvješća HRT za 2008 još nisu javno objavljena te da je revizorsko mišljenje tek u nacrtu te da je zbog te činjenice nemoguće govoriti o nepravilnostima u financijskom izvještaju za 2008. godinu. To se ne može učiniti sve dok javnosti ili zainteresiranim stranama ne budu predočena konačna revidirana potpisana financijska izvješća.

Kaznena prijava - kliknite na sliku za uvećani prikaz
Sabor je kriv za sve

'Ako je netko stvarno želio postaviti pitanje odgovornosti za stanje na HRT-u onda je to trebalo učiniti odavno i na najvišoj razini jer su nepravilnosti poznate godinama. Krivac za stanje na HRT-u je Sabor jer je to tijelo zakonom zaduženo za kontrolu rada javne televizije' – naglašava Sakar.

Iz spomenutog dokumenta jasno se vidi da su neki Sutlićevi prethodnici poslovali mnogo lošije. Godine 1999. ravnatelj je bio Ivica Vrkić, godina je završena s gubitkom od 175 milijuna kuna, a i Mirko Galić je također dobivao kritična revizorska izvješća.

Revizorica vještačenja prijevara Vlatka Sakar upozorava da su u izvještaju nabrojane nepravilnosti koje su puno ranije utvrđene tijekom revizije te da je uprava je o njima bila obaviještena. Podsjeća da HRT podliježe obvezi državne revizije koja je nepravilnosti u radu i poslovanju te financijskim izvještajima u proteklih 10 godina morala uočiti.


Zaključak revizorskog izvješća - kliknite na sliku za uvećani prikaz

 

 

Tajni izvještaji javnih poduzeća

'Koliko pratimo u medijima, o nepravilnosti u poslovanju HRT razgovara se već godinama na najvišim razinama. Stoga se postavlja logično pitanje, zašto je bilo potrebno uz sve te revizije, kontrole i nadzor, ponovno kompilirati jedno izvješće koje zasigurno nije besplatno. Dovoljno je bilo uzeti uratke koji već postoje bez stvaranja novog dokumenta' – kaže Sakar.

Smeta joj što financijski izvještaji javnih poduzeća i ustanova nisu javni dokumenti pa se financijski izvještaji ne mogu uspoređivati.
'Pronašli smo jedino u jednoj excel tablici Ministarstva financija vezanu za 'Izvještaj o poslovanju društava u većinskom vlasništvu države u 2007. godini' da je dobit za 2007 za HRT iskazana u visini 1266 tisuća kuna. Za ranije godine nema niti taj podatak. Revidirana financijska izvješća nismo uspjeli pronaći za te godine na stranicama HRT-a, a za 2008. godinu otkada postoji obveza javnog objavljivanja (www.fina.hr) niti na tim stranicama na kojima su javno objavljena izvješća svih, pa i najmanjih društava u privatnom vlasništvu' – otkriva revizorica Sakar.

Vlatka Sakar revizorica je vještačenja prijevara, a ima zavidnu karijeru i profesionalno iskustvo. Od 1993. do 1998. bila je direktorica, revizorica i porezna savjetnica revizorske kuće KPMG; od 1998. do 2003. godine bila je partner i direktorica revizorske tvrtke Ernest & Young, a od 2003. samostalna je revizorica. Predsjednica je Udruge 'Praksom do znanja' i drži programe poslovne edukacije.