ANTIKORUPCIJSKO VIJEĆE

Revizorica Krasić mora se očitovati o kamionima

15.04.2009 u 15:05

Bionic
Reading

Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović najavio je danas da će na temelju očitovanja od Državnog ureda za reviziju u vezi nabavke vojnih kamiona sazvati sjednicu antikorupcijskog vijeća koje će potom zauzeti svoje zaključke

Jovanović je nakon sjednice antikorupcijskog vijeća rekao novinarima da će od glavne državne revizorice Šime Krasić zatražiti očitovanje na medijske navode da su saborski zastupnici dobili izvješće koje nije imalo sve podatke i koje im nije omogućilo da donesu odluku o nepravilnostima nabave 39 vojnih kamiona.

'Ne mogu vjerovati da se uskraćuju informacije, što onda obični građani mogu dobiti kada po Zakonu o pravu na pristup informacijama traže informacije vezene uz neke svoje probleme', kazao je Jovanović. Dodao je da će Vijeće na temelju očitovanja revizorice Šime Krasić održati sjednicu i nakon toga zauzeti svoje stavove.

Članica Vijeća Ana Lovrin smatra da bi o tome trebao raspravljati Sabor. 'Radi se eventualno i navodno o uskraćivanju neke dokumentacije svim saborskim zastupnicima i smatram da to zavređuje raspravu u Saboru', rekla je Lovrin.

Šima Krasić izjavila je za Hrvatski radio da ne postoje dva različita izvješća o nabavi kamiona za MORH, već jedno iz kojega se dio dostavlja saborskim zastupnicima. 'Hrvatskom saboru dostavlja se izvješće u skraćenom obliku, jer je to praksa državnih revizija, s obzirom da su ta izvješća opsežna', izjavila je Krasić.

Po njezinim riječima, Saboru se dostavljaju osnovni podaci o subjektu revizije i kompletni nalazi i mišljenja, a ostali podaci nalaze se u Državnom uredu za reviziju i dostupni su svim institucijama i pojedincima koji ih žele imati. Poslije rasprave u Saboru, izvješća se dostavljaju zainteresiranim državnim institucijama, a prvenstveno Državnom odvjetništvu, dodala je.

Rekla je kako su podaci o obavljenoj reviziji u vezi nabave vozila u MORH-u dostavljeni 2007. USKOK-u.

I Državni ured za reviziju danas je u vezi napisa o nabavci vozila priopćio da, prema standardima i praksi državnih revizija u svijetu, Saboru dostavlja izvješća o obavljenim revizijama u skraćenom obliku, koja sadrže osnovne podatke o subjektu revizije, te nalaz i mišljenje u cijelosti. Prilikom rasprave o izvješćima u Saboru, naglašava se činjenica da cjelovita izvješća sadrže oko 20.000 stranica godišnje, da se u skraćenim izvješćima daje sve što je od utjecaja na poslovanje subjekta i izražavanje mišljenja, te da se izvješća o obavljenim revizijama dostavljaju svim mjerodavnim državnim tijelima, kao i svim zainteresiranima na njihovo traženje', navodi se u priopćenju iz Državnog ureda za reviziju.

Antikorupcijsko vijeće prihvatilo je danas izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u Ministarstvu regionalnog razvoja, dok isto izviješće nije prihvaćeno za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Od tog Ministarstva zatraženo je da izvješće dopuni pitanjima iz rasprave te da napravi dodatnu analizu poslovanja državnih tvrtki kojima upravlja i da te tvrtke naprave antikorupcijske akcijske planove.