MINISTARSTVO ZDRAVSTVA I HZZO

Revizija: Bacaju novac na parking u centru Zagreba, poslovne knjige su im u neredu

02.01.2018 u 17:57

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva, prema nalazu Državne revizije, za poslovanje u 2016. dobilo je uvjetno mišljenje. Riječ je uglavnom o knjigovodstvenom šlamperaju i to u godini u kojoj su se u ministarskoj fotelji promijenila tri ministra. Slično je i u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO). Njima su revizori, među ostalim, spočitnuli činjenicu da plaćaju sedam parkirnih mjesta u samom centru Zagreba za 1900 kuna po mjestu na mjesec

Niti jedan od trojice ministara, Siniša Varga, Darko Nakić te Milan Kujundžić, nije ispravio neke zamjerke koji su državni revizori otkrili još u 2015. godini. Riječ je o nepravilnostima u evidentiranju rashoda prema modificiranom računovodstvenom modelu.

Uz to, krajem 2016. u financijskim knjigama napisali su da imaju zajmova i kredita od 138,5 milijuna kuna, što je za 15 milijuna kuna više od stvarnog stanja.

Šlamperaju tu nije kraj.

Od ukupne vrijednosti nefinancijske imovine, evidentirane u poslovnim knjigama i iskazane u financijskim izvještajima Ministarstva koncem 2016. u iznosu od 484,2 milijuna kuna, evidentirana je imovina koja je dana na uporabu zdravstvenim ustanovama.

U navedenom iznosu obuhvaćena je oprema te građevinski objekti u iznosu od 187 milijuna kuna koji su tijekom 2017. iz poslovnih knjiga Ministarstva preneseni na zdravstvene ustanove, a Ministarstvo nema dokumentaciju iz koje je vidljivo na što se odnosi navedena imovina jer nije evidentirana po vrsti, nego samo po zdravstvenim ustanovama.

Ministarstvo ima dubioze i oko plaćanje pričuve za zgradu na Ksaveru, u kojoj je smješteno, te je u reviziji spomenut i iznos od 77 tisuća kuna mjesečno, koliko plaćaju tekuće održavanje zgrade.

  • +10
Milan Kujundžić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgic

Kaos je i u Centralnom zdravstvenom informacijskom sustavu RH (CEZIH). Naime, kako stoji u nalazu revizije, od 2005. na sustav je potrošeno više od 225 milijuna kuna. U narednom razdoblju obavljana je nadogradnja te održavanje, no te su ugovore s izvršiteljima zaključivali i Ministarstvo i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Detaljnije, neka ulaganja u ovaj sustav dogovarao je HZZO, a plaćalo ih Ministarstvo zdravstva, dok je u nekim situacijama bilo obrnuto - Ministarstvo je dogovaralo, a HZZO plaćao.

'Iz poslovnih knjiga i pomoćnih evidencija nije moguće pouzdano utvrditi koji se iznos plaćanja, koje je obavilo Ministarstvo u iznosu od 225.258.899 kuna, odnosi na početna ulaganja i nadogradnju sustava CEZIH, a koji na održavanje. Isto tako nije vidljivo koje sve funkcije su ugrađene i koje se koriste', stoji u reviziji.

Uz to dodaju kako je riječ o posljedici neriješenih odnosa između Ministarstva i HZZO-a vezanih uz vlasništvo, korištenje, nabavu usluga održavanja i nadogradnje te plaćanje i evidentiranje u poslovnim knjigama.

Revizori i u HZZO-u

Kada govorimo o HZZO-u, i njihove su poslovne knjige češljali revizori.

U najnovijem izvješću također su dobili uvjetnu ocjenu i to zbog sljedećeg: obavljenom revizijom za 2016. su utvrđene nepravilnosti i propusti koji se odnose na izvršenje naloga i preporuka danih u prošlim revizijama, računovodstveno poslovanje, prihode, obveze, korištenje službenih vozila i zakup parkirališnih mjesta, računalni program Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske, sustav izvještavanja zdravstvenih ustanova, certificiranje sustava upravljanja Zavodom i evidenciju ugovora.

Što se tiče službenih automobila, revizijom je ustanovljeno da u putnim listovima nisu unošeni bitni podaci poput prijeđene kilometraže. Uz to su naložili Direkciji HZZO-a da preispita opravdanost zakupa sedam parkirnih mjesta u samom centru grada s obzirom na to da raspolaže s tek četiri automobila.

Ugovor o zakupu parkirnih mjesta u Preradovićevoj 23 u Zagrebu ugovoren je u prosincu 2014. godine i to na neodređeno vrijeme. Za jedno mjesto ugovorena je cifra od 1900 kuna mjesečno i to 24 sata na dan, 365 dana u godini.

Zavod također nije ustrojio odgovarajuću evidenciju stvarnih troškova zdravstvene zaštite nastalih uslijed posljedica prometnih nezgoda.

Uz to su u 2016. ponovili propuste iz 2015. koje su bili dužni popraviti. Riječ je o naknadama isplaćenih putem ugovora o djelu bez potrebne dokumentacije o vrsti i vremenu obavljanja usluga.

Revizori su otkrili i kako je HZZO platio gotovo pola milijuna kuna do 2015. za usluge konzultacija u vezi s pripremom šest projekata za financiranje iz sredstava EU-a. To je rezultiralo prijavom na nula (!) projekata do jeseni 2016. Samo u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. za eZdravlje predviđena su sredstva za šest projekata u iznosu od nešto više od 300 milijuna kuna.

U HZZO-u su se trgnuli te tek u lipnju 2017. prijavili projekt eHZZO.

Revizori napominju da je u sustavu eBolnica 77 posto predviđenih bolničkih ustanova, a u sustavu eusluga tek 33 posto bolnica. Riječ je o projektima pokrenutim 2015.