SIRIJA I G20

Reuters: Prvu rundu meča dobio je Putin

06.09.2013 u 07:59

Bionic
Reading

Lideri najmoćnijih zemalja svijeta podijelili su se oko pitanja napada na Siriju, javlja BBC. Radna večera sudionika summita G20 potvrdila je oštro rusko protivljenje američkoj namjeri da intervenira protiv režima Bašara al-Aasada. Reuters ocjenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin

Novinarima BBC-a je oštru podjelu među svjetskim liderima potvrdio i talijanski lider Enrico Letta, a američka veleposlanica pri UN-u Samantha Power tvrdi kako Rusija drži Vijeće sigurnosti UN-a u talačkoj poziciji stalno blokirajući odluku o intervenciji.

O Siriji se na radnoj večeri u carskoj palači u St. Peterburgu razgovaralo na prijedlog Vladimira Putina. Putin se oštro protivi vojnoj intervenciji u Siriji, a što zagovaraju Sjedinjene Države i Francuska, javlja Hrt.hr.

Agencija Reuters prenosi da su se Barack Obama i Putin rukovali u carskoj palači u Sankt Peterburgu i razmijenili ukočene osmijehe. Dodaje kako Putin želi skup iskoristiti da s Obamom razgovara o vojnoj akciji kojom SAD planira kazniti ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Assada zbog uporabe kemijskog oružja.

Reuters ocjenjuje da je prvu rundu meča dobio Putin jer su Kina, Europska unija te papa Franjo koji je sudionicima G20 uputio pismo bliskiji Putinu koji se protivi vojnoj intervenciji. Samo je Francuska ostala uz Obamu jer su europski lideri, obično čvrsti saveznici Sjedinjenih Država, poručili da 'nema vojnog rješenja za sirijski sukob' iako su napad kemijskim oružjem nazvali 'užasnim'. Reuters ocjenjuje da je prevaga u Sankt Peterburgu sada na strani Putina, što je novost u odnosu na lipanj kada je bio izoliran na sastanku skupine G8, koja okuplja industrijski najrazvijenije zemlje svijeta.