UPRAVA VEČERNJEG LISTA O ŠTRAJKU

'Retorika sindikata je bombastična'

22.03.2011 u 20:10

Bionic
Reading

Uprava Večernjeg lista ponovno je upozorila da sutrašnji štrajk sindikata nema pravnog opravdanja jer teze sindikata nisu točne

'Sindikat tvrdi da je uprava 'ukinula kolektivni ugovor i drastično smanjila stečena prava', a ni jedna ni druga teza jednostavno nisu točne. Uprava je spremna potpisati kolektivni ugovor. Sindikatu je ponuđeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, i to bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava. Time je vlasnik preuzeo najveći dio tereta lošeg poslovanja u okolnostima duboke krize i nastavio osiguravati radnicima razinu prava koja je među najboljima u Hrvatskoj', stoji u priopćenju uprave.

Retoriku sindikata nazivaju 'bombastičnom kako bi s privukla pažnja'. Ponovno ukazuju na činjenicu da je nakon 'drastičnog smanjenja' plaća zaposlenika bez menadžmenta u Večernjem listu ostala preko 9.200 kuna.

'U kontekstu ovakve prosječne neto plaće kakvoj se ne mogu približiti brojne druge ozbiljne kompanije u Hrvatskoj, a povrh koje je garantiran i dalje niz drugih prava većih od onih propisanih zakonom o radu, karakterizirati primanja u Večernjaku kao da se njima jedva spaja kraja s krajem nije ni utemeljeno ni objektivno', kažu u priopćenju.

Nadamo se da će kolege novinari kako u našoj, tako i u drugim redakcijama još jednom objektivno razmotriti sve činjenice i, koliko god im se one možda ne sviđale, prihvatiti da se trošiti može samo ono što se zaradi. Zakonski, štrajk je legitiman, no štrajkati usprkos uvjetima koje garantiramo bez obzira na rezultate poslovanja zaista smatramo neopravdanim', kažu iz uprave te poručuju da će Večernjak u srijedu izlaziti neometano.