plan socijaldemokrata

Ressler podsjeća: Nelogično mi je da SDP ne podrži Šuicu, nisu bili protiv nje u Saboru

10.10.2019 u 20:55

Bionic
Reading

HDZ-ov europarlamenetarac Karlo Ressler moguće glasanje SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu protiv prijedloga novog sastava Komisije zbog imovine Dubravke Šuice ocjenjuje nelogičnim i podsjeća da se SDP protiv imenovanja Dubravke Šuice u Europsku komisiju nije izjasnio ni u saborskom Odboru.

Po pisanju Večernjeg lista u četvrtak, SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu pod pritiskom su vrha stranke i svojih zastupnika iz Sabora koji od njih traže da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice (HDZ), hrvatske kandidatkinje za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, glasuju protiv cijelog sastava Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta 23. listopada.

"To mi izgleda politikantski jer nisu glasovali protiv Dubravke Šuice u Saboru, odnosno bili su suzdržani u Odboru za europske poslove, a njihov će klub europskih socijalista u Europskom parlamentu podržati predloženi sastav Komisije", rekao je Ressler za Hinu.

"Takva moguća odluka bila bi nelogična i vidjet ćemo kako će završiti", dodao je Ressler uz ocjenu kako su takvi postupci "svojstveniji marginalnim grupama" u Europskom parlamentu.

SDP-ovi zastupnici u Europskom parlamentu za sada iz stranke nisu dobili naputak da, zbog sumnji u porijeklo imovine Dubravke Šuice, glasuju protiv cijelog saziva Europske komisije na sjednici Europskog parlamenta u listopadu, rekla je u četvrtak za Hinu SDP-ova europarlamentarka Biljana Borzan no dodala je da "ne može prejudicirati" konačan stav SDP-a.

Borzan je rekla kako "vjeruje da će o tome još biti razgovora" u SDP-u te napomenula da do izjašnjavanja o stavu Komisije Ursule von der Leyen još ima vremena.

  • +15
Karlo Ressler Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ressler, sukladno pisanju Večernjeg lista, nagađa kako je inicijativa da se SDP-ovi europarlamentarci izjasne protiv imenovanja Dubravke Šuice prvenstveno povezana s političkim odnosima na nacionalnoj razini te da dolazi iz Zagreba.

Večernji list je napisao kako u vrhu SDP-a i u njihovom Klubu zastupnika u Hrvatskom saboru prevladava stav da treba biti protiv cijele Komisije jer je SDP u unutarnjopolitičkoj borbi i želi izbjeći pitanja kako to da je podržao Šuicu.

S obzirom na odbacivanje francuske kandidatkinje u četvrtak u Europskom parlamentu za povjerenicu za unutarnje tržište i obrambenu industriju Sylvie Goulard, bliske suradnice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, kao i pad socijaldemokratske vlade u Rumunjskoj koja je trebala predložiti svog novog kandidata za mjesto povjerenika u Europskoj komisiji, izjašnjavanje Europskog parlamenta o sastavu Komisije se očekuje tek u studenom ili prosincu.

Borzan ocjenjuje kako ti događaji od četvrtka mogu "potpuno zakomplicirati i odgoditi izbor nove komisije" te da je sada "sve neizvjesno", dok se Ressler nada da će Europski parlament glasati o Komisiji "što skorije" te podsjeća da ovo nije prvi puta da sastav Komisije nije definiran prije 1. studenog.