parlamentarna istraga

Republikanci spriječili osnivanje povjerenstva za napad na Capitol

28.05.2021 u 20:30

Bionic
Reading

Republikanci su u petak spriječili osnivanje neovisnog istražnog povjerenstva o krvavom napadu pristaša Donalda Trumpa na Capitol 6. siječnja, istaknuvši da su dovoljne policijska i parlamentarna istraga koje su u tijeku

Trebalo je deset republikanskih i 50 demokratskih glasova da bi se ograničilo vrijeme rasprave u Senatu i provelo završno glasovanje običnom većinom o tom povjerenstvu kojega je osnivanje odobrio Zastupnički dom.

Samo je šest republikanaca glasovalo 'za', što svjedoči o silnoj podijeljenosti koja i dalje vlada u Sjedinjenim Državama gotovo pet mjeseci nakon napada na zgradu američkog Kongresa i o velikom utjecaju bivšeg republikanskog predsjednika na njegov politički tabor.

"Čega se republikanci boje? Istine?", upitao je vođa demokratske većine Chuck Schumer uoči glasovanja koje je bilo osuđeno na neuspjeh.

"To nam povjerenstvo doista treba. Predsjednik Trump je ovih mjeseci širio 'veliku laž' o tome da su izbori namješteni i da je zapravo on predsjednik" koji je pobijedio na izborima u studenom 2020., istaknuo je.

Tisuće pristaša okupile su se 6. siječnja u Washingtonu pod sloganom "Zaustavite krađu" kako bi slušali govor Donalda Trumpa. Nekoliko stotina ih je nasilu ušlo na Capitol, gdje su zastupnici trebali potvrditi izbornu pobjedu njegova demokratskog protukandidata Joea Bidena.

Tijekom glasovanja o osnivanju povjerenstva u petak 'za' su bili republikanski senatori Bill Cassidy, Susan Collins, Lisa Murkowski, Rob Portman, Mitt Romney i Ben Sasse.

Ostali su mu se usprotivili, zajedno s njihovim vođom u Senatu Mitchom McConnellom, ocijenivši to "pukim političkim manevrom" koji neće pomoći policijskoj istrazi što je u tijeku, u kojoj je uhićeno gotovo 450 prosvjednika.

Nekoliko senatora nije bilo nazočno na glasovanju (54 - 35).

Dana 19. svibnja samo je 35 od 211 republikanaca u Zastupničkom domu glasovalo za njegovo osnivanje.

Zagovaratelji tog povjerenstva koje podupire i Joe Biden, ističu da je trebalo imati pet članova koje bi izabrali demokrati i pet koje bi izabrali republikanci, po primjeru povjerenstva osnovanog nakon napada 11. rujna koje je imalo snažnu potporu obiju političkih opcija.

Bivši predsjednik Donald Trump kojeg Zastupnički dom optužuje za "poticanje na pobunu", oslobođen je odgovornosti u veljači, nakon suđenja u Senatu, zbog nedovoljnog broja republikanskih glasova.