BEN CARSON

Republikanac popularniji i od Trumpa: Piramide nisu grobnice, nego silosi

05.11.2015 u 11:19

Bionic
Reading

Egipatske piramide izgrađene su kako bi se u njima uskladištilo žito, a ne pokapali faraoni, izjavio je vodeći kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju Ben Carson. Izjava je snimljena 1998. godine

Carson, umirovljeni neurokirurg koji je zajedno s Donaldom Trumpom vodeći u anketama za republikanskog kandidata za predsjednika, svoju je teoriju o piramidama predstavio 1998. godine u govoru na promociji diplomanata na sveučilištu Andrews, instituciji povezanoj s Adventističkom crkvom sedmog dana.

'Moja je osobna terorija da je Josip izgradio piramide kako bi u njima uskladištio žito', rekao je tada Carson. Tvrdi da veličina faraona ne opravdava tako velike grobnice.

'Arheolozi misle da su piramide bile grobnice faraona. Ali ako dobro promislite, to bi značilo da su ti grobovi stvarno bili golemi. A hermetički zatvorene prostorije vam trebaju ako želite čuvati žito stvarno dugo', objasnio je Carson.

Na pitanje američkih medija ostaje li pri takvim stavovima, Carson je u srijedu odgovorio potvrdno. 'Da, i dalje vjerujem u to'.

Po Knjizi postanka, Josip je bio jedan od 12 sinova Jakova, izraelskog praoca. Josipa su njegova braća prodala u roblje u Egipat, ali on je s vremenom postao drugi najmoćniji čovjek u kraljevstvu, odmah do faraona. Po Bibliji, nahranio je Egipat nakon sedam godina teške suše. Adventisti sedmog dana, kojima Carson pripada, konzervativni su protestanti čija su uvjerenja čvrsto utemeljena na Bibliji.