DŽOMBIĆ PREMIJER

Republika Srpska dobila novu vladu

29.12.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je u srijedu imenovanje nove vlade tog entiteta na čijem je čelu Aleksandar Džombić, visoki dužnosnik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čelnika Milorada Dodika

Novi entitetski premijer u protekle četiri godine bio je ministar financija u vladi kojoj je na čelu bio Dodik, koji je na izborima 3. listopada izabran za predsjednika RS. Za izbor nove vlade glasovala je većina koju čine SNSD te dvije manje stranke sa srpskim predznakom koje su u koaliciji s Dodikom.


Prema ustavu RS u sastavu vlade, osim srpskih, mora biti i pet ministara bošnjačke te tri hrvatske nacionalnosti. Uz iznimku Davora Čordaša iz HDZ BiH, kojemu je pripalo voditi ministarstvo za izbjeglice, svi ostali hrvatski i bošnjački ministri imenovani su kao kandidati tri vladajuće srpske stranke. Čordaš je u prošlome mandatu bio potpredsjednik Republike Srpske kao predstavnik Hrvata.

Novi premijer RS Džombić je najavio kako će njegova vlada posvetiti značajnu pozornost borbi protiv kriminala i korupcije te socijalnoj pravdi. U području gospodarstva najavio je jačanje javnih investicija posebice u infrastrukturi.

Džombić je kazao i kako neće dopustiti prijenos bilo kakvih ovlasti s entiteta na državu BiH te da će ujedno pokrenuti postupak preispitivanja opravdanosti ranije provedenih prijenosa ovlasti.

Nova vlada stupit će na dužnost kada njeno imenovanje potvrdi i Vijeće naroda RS, čiju legitimnost trenutačno osporava klub bošnjačkih zastupnika zbog načina na koji je izabran predsjednik tog tijela.