(NE)SIGURNOST PUTNIKA U PULI

Rentgen propušta prtljagu sa 200 grama TNT-a!

24.02.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Životi putnika i posade aviona koji polijeću iz Zračne luke Pula nekoliko su mjeseci, gotovo godinu dana, bili ugroženi! Novi rentgen i sustav za kontrolu prtljage marke Rapiscan, koji je Zračna luka lani platila oko 10,5 milijuna kuna, naime, ne prepoznaje određene količine eksploziva, kao ni dvolitrene plinske boce u predanoj prtljazi, a čije je unošenje u avion strogo zabranjeno, otkriva Glas Istre

Samo se može sa strahom nagađati što bi bilo da je na nekom letu eksploziv prošao u zrakoplov i, ne daj bože, tada i aktiviran! Taj je sustav, međutim, u utorak stavljen izvan upotrebe - do daljnjega.

U lipnju prošle godine, dva mjeseca nakon što je sustav Rapiscan kupljen i montiran, u više je navrata neformalno testiran prolaz prtljage sa 200 grama TNT-a, kada uređaj nije detektirao opasnost, a, prema riječima upućenih, eksplozija 200 grama TNT-a otprilike je ekvivalentna eksploziji tri ručne bombe.

Djelatnici koji rade na kontroli prtljage su prošlog ljeta dvaput pismeno upozoravali direktora Zračne luke Brunu Rogovića i još neke aerodromske rukovoditelje s rezultatima tih kontrola, no nikakav odgovor nisu dobili, a pitanje je i jesu li Rogović i njegovi najbliži suradnici išta konkretno s tim u vezi poduzeli jer se prtljagu nastavilo kontrolirati na tom sustavu sve do utorka.

Novinari alarmirali policiju

Novinari Glasa Istre obavijestili su istarsku policiju, nakon čega je izvršena još jedna, službena kontrola rada uređaja. Testirali su prtljagu sa 90 grama plastičnog eksploziva i prtljagu sa 110 grama TNT-a, a unatoč višekratnim propuštanjima kroz rentgen - uređaj nije detektirao eksploziv ni u jednoj prtljazi!

Štoviše, kako bi izvršili dodatnu kontrolu, u jednu su torbu stavili eksplozivnu napravu s ukupnom količinom od 200 grama eksploziva i uređaj ponovno nije detektirao nikakvu opasnost. To je potvrdilo zastrašujuću činjenicu da bi torba sa čak 200 grama eksploziva, bez da itko primijeti, ponovno bez ikakvih problema mogla biti ukrcana u zrakoplov. Ne treba ni spominjati da bi zbog učinka tolike količine eksploziva u zatvorenom prostoru itekako bila ugrožena sigurnost putnika i zrakoplova.

Nakon te posljednje, policijske kontrole, operateri su ponovno uputili dopis direktoru Rogoviću koji im je ovaj put odgovorio, ali relativizirajući ozbiljnost problematike. Prema informacijama Glasa Istre, od tog trenutka pa sve do utorka, kontrola prtljage vršila se na spomenutom uređaju.

No, ostaje nepoznato što je po pitanju rješavanja problema ugrožene sigurnosti na pulskom aerodromu u međuvremenu činila Agencija za civilno zrakoplovstvo, u čiju nadležnost spada nadzor nad sigurnošću prometa, te je li stavljanju Rapiscana izvan funkcije kumovalo naše prošlotjedno inzistiranje i kod Agencije, i kod policije, da nam što prije odgovore na naš upit o alarmantnom stanju u pulskoj Zračnoj luci. Odgovori se još čekaju.

Novi sustav gori od starog


Sporni Rapiscan sustav lani je zamijenio dotadašnji sustav Smits-Heiman putem kojeg su, kako saznaje Novi list, djelatnici na kontroli prtljage dobivali svaku sliku predane prtljage koja bi ih upozorila na mogućnost prolaska eksplozivnih naprava.

Ugradnjom centraliziranog sustava Rapiscan, tvrde naši izvori, na dodatni pregled kod operatera stiže svega 30 do 40 posto ukrcane prtljage, a ostatak uređaj propušta kao neopasnu prtljagu koja se tada ukrcava u zrakoplov. To 'neopasno', ispostavilo se kasnije, može sadržavati i 200 grama eksploziva!

'Svi odgovorni u pulskoj Zračnoj luci trebali bi znati za ovaj problem i, tvrdim, znaju!' Međutim, do sada nitko nije reagirao, osim nekoliko djelatnika koji su direktno zaposleni na tim poslovima i koji su pisali službene dopise direktoru Rogoviću i upozorili ga na manjkavosti novog rentgena. Nitko normalan ne bi mogao mirno spavati da je u njihovoj koži, a oni su mrtvi hladni', kaže izvor pulskog dnevnika. 

Nevjerojatno je da vodstvo Zračne luke na čelu s direktorom Rogovićem nije reagiralo kada se prvi puta pokazalo da rentgen propušta prtljagu s eksplozivom te da je svjesno u opasnost dovelo i putnike koji putuju s pulskog aerodroma, a takvih je do 200 tisuća godišnje. Dužnost direktora Rogovića i njegovih najbližih suradnika bila je da odmah reagiraju i stopiraju opasan sustav, tim više što se cijelo to vrijeme promet u Zračnoj luci najnormalnije odvijao, iako je rukovodstvo bilo dobro upoznato da rentgen propušta eksploziv.