SLUČAJ VIKENDICA

Reno Sinovčić stao u obranu Vladimira Zagorca

11.12.2009 u 11:41

Bionic
Reading

Suđenje umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu i ostalim optuženicima za nezakonito uređenje vikendice bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera danas je nastavljeno svjedočenjem zadarskog poduzetnika Rene Sinovčića koji je potkrijepio tvrdnju obrane da je Šporerovu kuću u Novigradu uništila Hrvatska vojska, a ne pobunjeni Srbi, kako stoji u optužnici.

Sinovčić je ostao pri prvom svjedočenju od prije šest godina u kojem je kazao da je kao vojni zapovjednik na terenu u Šporerovu vikendicu pustio postrojbe HV-a koje su kuću u nekoliko godina potpuno devastirale. Uz kuću je, kazao je, uništen i bazen te teniski teren na kojem su se okretali tenkovi.

Istraga o obnovi vikendice u Novigradu kraj Zadra pokrenuta je u listopadu 2000., a mediji su tada nagađali da je obnovom vikendice novcem MORH-a Antun Šporer "nagrađen" jer je 1997., kao vijećnik tada oporbenog HSS-a, "digao ruku" za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Vikendica je uređena novcem Ministarstva obrane iz fonda za štete koje su počinile postrojbe HV-a. Tužiteljstvo međutim tvrdi da su vikendicu u ratnim akcijama uništile postrojbe tzv. SAO Krajine i JNA.

Uz Zagorca i Šporera u ovom su slučaju optuženi i umirovljeni general Matko Kakarigi, njegov bivši pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković te bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret.

Novo suđenje u "slučaju Šporer" početkom srpnja zatražio je sam Zagorec, nakon što je osuđen na sedam godina zatvora za krađu dragulja iz Ministarstva obrane.

Postupak su trebale odobriti i austrijske vlasti koje su Zagorca Hrvatskoj izručile samo zbog "afere dragulji".

Sudsko vijeće pod predsjedanjem Rajke Tomerlin Almer danas je trebalo ispitati i bivšeg ministra obrane Pavla Miljavca koji je nedolazak na sud ispričao bolešću.

Suđenje se nastavlja 25. siječnja za kada je predviđeno njegovo svjedočenje.

Zagorac je na sud na Zrinjevcu doveden u lisicama iz zagrebačkog Okružnog zatvora u Remetincu, gdje čeka pravomoćnu odluku u "aferi dragulji". Iako je odluka navodno donesena još uvijek nije napisana i njen sadržaj na Vrhovnom sudu nije moguće službeno doznati, a mediji nagađaju da je nepravomoćna osuđujuća presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje.