ODBOR ZA IZBOR PREDLOŽIO

Relja Martić zamjenik guvernera; Presečan, Odak i Šošić viceguverneri HNB-a

12.07.2012 u 13:40

Bionic
Reading

Nakon što je prije tjedan dana za novog guvernera HNB-a izabran Boris Vujčić, sukladno Zakonu o HNB-u, novopečeni šef Narodne banke već je predložio ljude za svog zamjenika i viceguvernere, koje će sutra potvrditi i saborski zastupnici

Imenovanje zamjenika guvernera i viceguvernera Saboru je na svojoj sjednici predložio Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove. Za zamjenika guvernera predložen je dosadašnji viceguverner Relja Martić, koji u HNB-u radi od 1978., a viceguvernerom je prvi put imenovan 1992. godine.

Za viceguvernera koji će se baviti Sektorom bonitetne regulative i nadzora banaka predložen je Damir Odak, koji iza sebe ima rad u Upravi Zagrebačke banke, ali i iskustvo na čelnom mjestu Nove banke koju je 2005. preuzeo mađarski OTP.

Odak će na mjestu viceguvernera zaduženog za superviziju banaka naslijediti Davora Holjevca, kojeg je, prema pisanju medija, te pozicije koštao gaf u aferi s Credo bankom. Naime, nakon što je HNB zbog kriminala oduzeo dozvolu za rad Credo banci, Holjevac je u intervjuu imenovao još četiri male banke nad kojima HNB provodi stroži nadzor. Iako se radilo o javnom podatku, Holjevčeva izjava stvorila je paniku na tržištu i značajnije povlačenje depozita iz tih banaka.

Osim Odaka, kao novak na mjestu viceguvernera naći će se i Vedran Šošić, koji će od Martića preuzeti Sektor za istraživanje i statistiku i Sektor za centralnobankarske operacije.

Još jedan mandat viceguvernera bit će potvrđen i dosadašnjem viceguverneru Tomislavu Presečanu, koji je zadužen za Sektor plana, analize i računovodstva, Sektor za informatičke tehnologije i Sektor podrške poslovanju.


Osim zamjenika guvernera i viceguvernera, Odbor za izbor i imenovanja predložio je i vanjske članova Savjeta HNB-a. Naime, osim guvernera, zamjenika guvernera i viceguvernera u Savjetu sjedi i osam vanjskih članova, a prema usuglašenom dogovoru saborske većine i manjine, imena vanjskih članova savjeta ostaju ista.

Tako će u Savjetu HNB-a i dalje biti Boris Cota, Vlado Leko, Branimir Lokin, Željko Lovrinčević, Silvije Orsag, Jure Šimović, Sandra Švaljek i Mladen Vedriš. Oni će u Savjetu sjediti samo sljedećih godinu dana, jer će nakon ulaska Hrvatske u EU u srpnju iduće godine Savjet biti organiziran na drukčiji način, koji isključuje vanjske članove.