BURNO U SPLITU

Rektori uz Barišića: Svi smo u sukobu interesa!

20.01.2017 u 15:40

Bionic
Reading

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić u Splitu se žestoko branio od optužbi za plagiranje, ali i onih da je potpisivao odluke o dodjeli financijskih potpora nizu projekata u kojima je sam sudjelovao - pa čak i formalno podnosio zahtjeve. Traženje njegove ostavke proglasio je smiješnim, a potporu je dobio od Rektorskog zbora: Najglasniji su bili splitski rektor Šimun Anđelinović, koji je ustvrdio da su 'u Hrvatskoj ionako svi u sukobu interesa', te rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa

'Nisam ni u kakvom sukobu interesa, prestanite inzistirati!', zavapio je Barišić usred paljbe medija koji su inzistirali na razjašnjenju niza spornih detalja u njegovom kratkom ministarskom mandatu.

Tjednik Novosti otkrio je da je Pavo Barišić prošle jeseni vlastoručno potpisao odluku o financiranju triju skupova koje je sam organizirao, dok je njegov državni tajnik Matko Glunčić odobrio novac udruženju u čijoj se upravi osobno nalazi. Ministarstvo je odobrilo i potporu Klubu hrvatskih humboldtovaca, na čijem čelu se u vrijeme prijave za sredstva nalazio upravo Pavo Barišić, a tu je i cijeli niz povezanih časopisa koji su čudesno došli do višestruko većih potpora u odnosu na ranije razdoblje.

'Je li osobno odobrio zahtjeve koje je osobno podnosio i zašto se nije izuzeo?', pitanje je koje je višestruko upućeno ministru znanosti, no on je umjesto konkretnog odgovora ponudio objašnjenje o - proceduri. 'Sve što se dodjeljuje u ministarstvima zasnovano je na natječajima koje ocjenjuju neovisna povjerenstva na temelju davno utvrđenih kriterija i pravilnika, a ja nemam razloga niti osjećam potrebu zaustaviti ono što su predložila ta povjerenstva. Život ide dalje', objašnjavao je ministar znanosti.

'Nisam u sukobu interesa jer nisam ni na kakvoj čelnoj dužnosti ni u časopisima ni u bilo kakvoj udruzi. Kako bismo održali Ministarstvo kada bismo se izuzimali iz svega što se provodi putem natječaja?', dodao je, dok je na potpitanje je li osobno potpisivao zahtjeve koje je sam podnosio kazao da 'ne može konkretno odgovoriti'.

'Veliki sam zagovornik demokracije'

'Veliki sam zagovornik demokracije i normalno je da oporba traži odgovornost, ali to mora činiti s pravim razlozima. Ovi dosadašnji su smiješni i ne razmišljam o ostavci', rekao je Barišić.

'Časopisi poput Priloga postoje četrdesetak godina, Hrvatsko filozofsko društvo preko šezdeset i ja se nadam da zaslužuju potporu, ali ne ulazim u detalje kako su povjerenstva donosila odluku. Načelno, istraživanje hrvatske filozofije itekako zaslužuje podršku.' Najavu da će dvoje sveučilišnih profesora koji su mu javno dali podršku, Marta Brčić Kuljiš i Josip Milat, snositi posljedice unutar vlastite stranke SDP-a, komentirao je riječima da se 'nadao kako su takva vremena iza nas', a za pismo znanstvenika Ivana Đikića tvrdi da ga još uvijek nije pročitao.

'Nisam stigao. Pisalo mi je preko stotinu znanstvenika i trenutno čitam njihova pisma, a Đikićevo još nije stiglo na red', kazao je Barišić prije nego što je utekao od daljnjih novinarskih pitanja.

Anđelinović: U sukobu interesa je i Đikić

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović izjavio je da je Hrvatska premala zemlja i slijedom toga 'svi smo u sukobu interesa'.

'Na koncu, u sukobu je i gospodin Ivica Đikić jer na istoj katedri radi njegov kum, kao i kumova supruga. Hrvatska nije Njemačka, u kojoj na jednom području postoji pet tisuća znanstvenika i naprosto je nemoguće da u ovako maloj državi netko nije u sukobu interesa. Uloga ministra je da potpiše odluke koje su mu pripremila povjerenstva', smatra Anđelinović, priznavši da ministar ima veću odgovornost 'jer je na čelu kolone'.

'Ministar Pavo Barišić spada među najbolje i najaktivnije profesore u društvenim znanostima i ima našu podršku', dodao je, kazavši i da osobno ipak nikada ne bi došao u poziciju u kojoj bi sam sebi dodjeljivao bilo kakva sredstva.

'Rektorski zbor ima nultu toleranciju na plagiranje, ali to nema veze s ovime što govorimo. Ovdje se radi o proceduri i nadležnosti jer one pripadaju Sveučilištu. Etičko povjerenstvo Filozofskog fakulteta odlučilo je da u ovom slučaju nema plagiranja i za nas se radi o završenoj priči', rekao je Anđelinović.

Boras: Inzistirate na smiješnim stvarima!

U sličnom tonu, iako dosta nervozniji, novinarima se obratio rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.

'Nemojte izokretati stvari! Ministar ne smije sam sebi dodijeliti sredstva, ali mora potpisati dokument ako je za to ovlašten. Što to znači, da ja kao rektor ne bih smio dobiti nijedan projekt kao profesor, da više ne smijem biti ni profesor ni znanstvenik?', zapitao se Boras. O

n i dalje smatra da Odbor za etiku nije ovlašteno tijelo za odlučivanje o plagiranju i izrazio je nadu da će Ustavni sud o tome uskoro donijeti odluku. 'Pričekajte pa ćete vidjeti, a inzistirate na smiješnim stvarima', uzbudio se Boras.