rekonstrukcija vlade

Hoće li u Banske dvore ući vrckavi vjernik, Plenkovićev miljenik i djevojčica iz kolone u Kninu? Doznajte sve o mogućim novim ministrima

Bionic
Reading

Najava premijera Andreja Plenkovića da će Sabor u petak izglasati nove ministre potvrdila je tezu da su novi članovi Vlade već odabrani i da će parlamentarna većina bez krzmanja prihvatiti njihovo imenovanje. Plenković zasad nije potvrdio, ali ni izričito opovrgnuo informacije medija da su pred ulaskom u Banske dvore Davor Filipović, Marin Piletić i Anja Šimpraga

Široj javnosti poznat je samo bivši HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović, 37-godišnji izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih šuma, zastupnik u Gradskom vijeću, a odnedavno i član Nadzornog odbora Ine.

Mnogima je ostao u sjećanju po tome što je u izbornoj kampanji najavio izgradnju tvornice cjepiva protiv raka, a sada bi, po medijskim informacijama, trebao preuzeti resor gospodarstva i održivog razvoja. Aktualni ministar Tomislav Ćorić svojevoljno odlazi iz Vlade, navodno na lukrativnije i daleko manje izloženo radno mjesto u Hrvatskoj narodnoj banci.

Malo koga premijer je toliko nahvalio kao Davora Filipovića: čovjek je, po Plenkoviću, vizionar širokih pogleda koji se 'uklapa i u viziju Vlade i europske globalne trendove', na pitanja u kampanji odgovarao je 'briljantno' i sve je prštalo od argumenata.

'Svojim angažmanom u Gradskoj skupštini u protekle četiri godine vrlo se kvalitetno pozicionirao, prepoznat je, razumije se u sve teme bitne za budućnost Zagrepčanki i Zagrepčana, a ujedno svojom akademskom karijerom jamči da će dati izuzetan doprinos razvoju grada', rekao je Plenković predstavljajući lani u veljači kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba.

Premijerov miljenik rođen je u Sarajevu 10. lipnja 1984. U službenoj biografiji ne piše gdje je pohađao osnovnu školu, srednju Ekonomsko-birotehničku školu završio je u Splitu 2002. godine, a potom je na američkom Sveučilištu Fairleigh Dickinson u New Jerseyju završio četiri semestra – smjer business management. Diplomirao je 2006. na splitskom Ekonomskom fakultetu, a doktorirao na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, na kojem predaje na Katedri za organizaciju i menadžment.

Marin Piletić: Kažu da je puno groblje nezamjenjivih

Gradonačelnik Novske Marin Piletić mogao bi naslijediti ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića, a on napušta Banske dvore pod teretom optužbi USKOK-a. Piletić bi bio najveće iznenađenje u rekonstrukciji Vlade jer je malo tko dosad čuo za tog HDZ-ovca, unatoč tome što već gotovo godinu dana sjedi u Saboru kao zamjena za sisačko-moslavačkog župana Ivana Celjaka. I unatoč tome što je ušavši u Sabor prisegnuo riječima: 'Tako mi pomogao Bog i sveti Josip.'

Za Hrvatsku katoličku mrežu objasnio je kako vjeruje da će mu uz obnašanje dviju dužnosti trebati pomoć Boga i svetog Josipa.

'Sveti Josip je zaštitnik Hrvatske i Hrvatskog sabora pa zašto onda prisežući ne zazvati njegov blagoslov? Vjera mi je važna u osobnom životu, a u političkom životu na raspolaganju sam svim građanima. Vjera je nešto što vas može držati na životu. Nadam se da je ova moja prisega pomogla promoviranju svetog Josipa', poručio je Piletić.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Mreža TV

Suradnici i građani Novske hvale ga jer je mnogo toga napravio za grad, izvijestio je danas N1, zaskočivši Piletića na gradilištu. Upitan hoće li se svi gradski projekti nastaviti istim tempom ako on postane ministar, odgovorio je dosjetkom: 'Kažu da je puno groblje nezamjenjivih.'

Teške optužbe

Piletićev prethodnik na čelu Novske, Vlado Klasan iz Demokratske lokalne stranke (DLS), kaže za tportal da je budući ministar 'kriminalac' koji je višekratno prijavljivan DORH-u i USKOK-u, ali iz tih institucija nije bilo nikakvih reakcija. Na teret mu stavlja nezakonita zapošljavanja, manipulacije zemljištem i nelegalnu izgradnje ceste te ga proziva zbog toga što je zadužio Novsku za više od 70 milijuna kuna.

'Sve je prodao za svoj osobni interes. On je beskrupulozni politikant koji se počeo uvlačiti vodstvu stranke kad je bez znanja građana i lokalnih institucija pristao da se ovdje prenese HOS-ova ploča iz Jasenovca. Na isti način prodao nas je i za zagrebačko smeće i osporio nam pravo na referendum. Nije dopustio oporbi da izabere zamjenika predsjednika Gradskog vijeća, a zapošljavao je blagajnice i vjeroučiteljice u gradskim ustanovama i tvrtkama', nabraja Klasan, podsjećajući da je Piletića 2020. godine kaznilo Povjerenstvo za sukob interesa zbog 'manipulacija' imovinskom karticom.

'Nije sve u poslu'

Gradonačelnik se pak hvali da je u vrijeme njegova mandata Novska postala najveće gradilište u županiji, a fondovima EU-a 'obnovljene su ceste, zgrade, domovi, škole, niknuli novi vrtići, nastali poduzetnički inkubatori, centri za mlade, grade se kilometri nove kanalizacije i vodovoda'. U zadnjoj kampanji predstavio se kao 'volonter, učitelj, sugrađanin, otac'.

'Nije sve u poslu. Godina 2008. bila je sudbonosna za mene i u privatnom životu. Zbog Kaće Selenić morao sam čak igrati i odbojku na pijesku, a vjerujte mi, to ne biste htjeli vidjeti. Iako u odbojci nisam imao sreće, sreću sam pronašao u odbojkašici i sanitarnoj inspektorici. Tog ljeta započela je veza koja je pred Bogom i narodom okrunjena brakom na Miholje 2012. godine', napisao je Piletić.

Piletić je u siječnju navršio 39 godina. Rođen je u Novskoj, u kojoj je završio osnovnu i srednju ekonomsku školu, a 2008. završava studij kroatistike i povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, stekavši naziv profesora hrvatskog jezika i književnosti te povijesti, navodi u službenoj biografiji.

U HDZ se učlanio 1999., da bi već iduće godine bio izabran za predsjednika Gradskog odbora Mladeži HDZ-a. Bio je i potpredsjednik županijske Mladeži HDZ-a, član Nacionalnog odbora Mladeži HDZ-a i glavni urednik Glasnika MHDZ-a. Pohađao je brojne političke radionice u organizaciji Bulgarian School of Politics, Političke akademije Zaklade hrvatskog zavjeta, američkog Međunarodnog republikanskog instituta (IRI), GONG-a, Udruge za razvoj civilnog društva SMART i dr.

Gradonačelnik Novske postaje na izborima 2017., pobjeđujući u prvom krugu s 53,28 posto glasova. Drugi mandat osvaja također u prvom krugu izbora 2021. s osvojenih 63,72 posto glasova.

Anja Šimpraga - buduća najmlađa članica Vlade

Zamjena za SDSS-ov kadar iz Vlade Anja Šimpraga ubuduće će biti potpredsjednica Vlade, ali ujedino i najmlađa članica Plenkovićevog kabineta. No, unatoč mladosti Šimpraga je već skupila dovoljno iskustva. U SDSS se učlanila već s 18 godina i danas je potpredsjednica te stranke. U političkom životu obavljala je dužnost potpredsjednice općinskog vijeća općine Ervenik, potpredsjednice Aktiva žena SDSS-a, ali zamjenice župana Šibensko-kninske županije.

Anja Šimpraga rođena je 23. srpnja 1987. u Kninu, a prema službenoj biografiji stanuje u Radučiću, selu smještenom između Krke i Zrmanje, poznatom po pravoslavnoj crkvi sv. Đurđa (Georgija) iz 1537., a u novije vrijeme i po vjetroelektrani Krš-Pađene u sklopu općine Ervenik.

Anja Šimpraga završila je Agronomski fakultet u Zagrebu i stekla zvanje magistre agronomije. Kao radno iskustvo, navodi da je bila viša stručna suradnica za poljoprivredu i zaštitu okoliša u gradu Kninu te koordinatorica projekta 'Učinkovita manjinska vijeća za više manjinskih prava'. Navedeni projekt, vrijedan oko 160.000 eura i financiran gotovo u cijelosti iz EU fondova, provelo je Srpsko narodno vijeće (SNV) Zagreb u suradnji s udrugama Projekt građanskih prava Sisak i Rehabilitacijski centar za stres i traumu Zagreb.

Šimpraga trenutno obavlja funkciju saborske zastupnice, gdje sjedi upravo kao zamjena za Borisa Miloševića čije će mjesto popuniti u Vladi.

Djevojčica iz kolone

Sabor je bio i mjesto gdje ju je javnost mogla više zapaziti, pogotovo njen emotivni govor u kojem se prisjetila svog iskustva iz Oluje, kada je kao dijete u koloni napustila Knin i Hrvatsku.

'Posljednjih dana svi pričaju o Oluji bez obzira jesu li proživjeli te ratne strahote ili su ih tek promatrali. Svake godine dijete progovori u meni, sjećanje djevojčice iz kolone', ispričala je tada Šimpraga za govornicom.

U vrijeme Oluje imala je osam godina. 'Najednom i nebo je promijenilo boju. Nije slutilo na dobro. S ruksakom bila sam spremna na put koji je vodio tko zna gdje', rekla je Šimpraga, ispričavši kako su nju i njenu obitelj htjeli na granici sa Srbijom poslati u Niš. Ona se rasplakala, a granici su ipak popustili pa ih pustili u Beograd. 'Možda su dječje suze presudile'; kazala je u Saboru prije dvije godine.

Ispričala je kako su se vratili u Knin 1999. godine. 'Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati s druge strane prošli patnju, strah i morali ići putem gdje nije bio njihov dom. Ali sam znala da će ta ista djece s jedne i druge strane jednom sjesti za isti stol. Danas, 25 godina poslije ova djevojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju, gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost', poručila je tada Šimpraga.

Taj njen istup prije dvije godine izazvao je mnoge reakcije, pogotovo jer se rijetko kada u Saboru čuo prikaz Oluje sa strane pripadnika srpske manjine.