OBLJETNICA ZLOČINA U LOVASU

'Rekli su da idemo u berbu grožđa pa nas natjerali u minsko polje'

18.10.2012 u 14:58

Bionic
Reading

U spomen na pogibiju 21-og Hrvata iz Lovasa 18. listopada 1991. godine u minskom polju na ulazu u to hrvatsko mjesto u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje je tada bilo pod srpskom okupacijom, danas su podno križa u nekadašnjem minskom polju položeni vijenci i zapaljene svijeće

Počast ubijenim i poginulim mještanima Lovasa u Domovinskom ratu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali su članovi obitelji i rodbine stradalih žrtava te izaslanstva Općine Lovas, Vukovarsko-srijemske županije, braniteljskih i stradalničkih udruga kao i hrvatskog Veleposlanstva iz Beograda.

Vijenac su položili i svijeću zapalili i predstavnici beogradskog Fonda za humanitarno pravo, Udruge 'Žene u crnom' te Inicijative mladih za ljudska prava. Molitvu za poginule Lovašane u Domovinskom ratu predvodio je lovaški župnik, velečasni Željko Grigić.

Nakon što su 10. listopada 1991. godine okupirali Lovas, pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba izdvojili su 18. listopada skupinu od 51 mještanina Lovasa hrvatske nacionalnosti i natjerali ih u minsko polje, pri čemu je poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno.

Prisjećajući se tih teških dana, Lovašanin Stjepan Peulić koji je preživio prolazak kroz minsko polje 1991. godine, kazao je u razgovoru s novinarima kako su srpski agresori zatočenim hrvatskim civilima rekli da idu u berbu vinograda.

'Meni je odmah bilo jasno da to neće biti to. Kada smo izašli van iz prostora u kojem smo bili zatočeni, prvo su odvojili jednu grupu koju su tukli i boli noževima, a potom su nas sve po naredbi Ljubana Devetaka, pokraj kojega je stajao dr. Vojislav Stanimirović, potjerali prema ulazu u selo', rekao je vidno potresen Stjepan Peulić.

Miloš Urošević iz beogradske nevladine udruge 'Žene u crnom', naglasio je kako političke vlasti u Srbiji, i nakon 21 godinu od zločina počinjenih u ratu u Hrvatskoj, i dalje negiraju bilo kakvu umješanost u te zločine.

'Nažalost, stanje u Srbiji je danas još gore nego prije, jer su se na vlast vratile političke strukture koje su na vlasti bile 90-tih godina', izjavio je novinarima Urošević. Dodao je kako postoje 'ozbiljne indicije da je i sam predsjednik Srbije Tomislav Nikolić umješan u počinjenje zločina nad hrvatskim civilima u Antinu'.

Tijekom srpske agresije i okupacije Lovasa 1991. godine ubijena su ili poginula ukupno 87 Hrvata iz toga mjesta. Zbog zločina počinjenih u Lovasu 1991. godine, na Višem sudu u Beogradu od 2008. godine sudilo se14-orici pripadnika bivše JNA, srpskih paravojnih postrojba i lokalne okupacijske vlasti. Sudsko vijeće u lipnju ove godine osudilo je prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih 13-oro optuženih osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora.