NAJUTJECAJNIJI SENATOR

'Rekao bih da je napad na Iran vjerojatan'

12.03.2012 u 13:02

Bionic
Reading

Međunarodnu pomorsku blokadu iranskog izvoza nafte treba razmotriti prije pribjegavanja zračnim napadima protiv spornog nuklearnog programa te zemlje, izjavio je predsjednik utjecajnog odbora za oružane snage američkog Senata Carl Levin

'To je jedna od opcija koju treba uzeti u obzir' u jačanju pritiska na Iran da bi obuzdao svoj nuklearni program u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, izjavio je demokratski senator Levin u intervjuu za američku javnu televiziju C-SPAN tijekom vikenda.

On je rekao da bi takvoj blokadi trebalo prethoditi osiguranje alternativnih isporuka nafte da bi se izbjegao rast cijena na svjetskim tržištima. Iran je OPEC-ov drugi najveći proizvođač nafte i treći najveći izvoznik nafte na svijetu.

Levin je odgovarao na pitanja o mogućim načinima povećanja pritiska na Teheran bez oružanog sukoba, uključujući nametanje zone zabrane leta iznad Irana.

'Takvi potezi mogu biti vrlo učinkoviti. Mislim da onaj tko je voljan sudjelovati treba ispitati te opcije, uključujući Izrael i SAD', rekao je Levin.

Rašireno je mišljenje da Iran obogaćuje uran i provodi druge srodne aktivnosti kao uvod u izradu nuklearnog oružja, iako Teheran ustraje na tvrdnji da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu.

Međunarodni odgovor na iranski nuklearni program evoluirao je u rašireni konsenzus oko oštrih sankcija i drugih vrsta pritisaka, u kombinaciji s poticajima i diplomacijom, da bi se režim u Teheranu odvratilo od mogućeg razvoja nuklearnog oružja.

Izraelski čelnici kažu, međutim, da istječe vrijeme prije nego što bi oni mogli biti primorani na pokretanje vojnih udara da bi zaustavili ili odgodili iranski nuklearni program.

Levin je izrazio optimizam da bi sve strože sankcije, uključujući puni embargo Europske unije na kupnju iranske nafte do 1. srpnja, mogle prisiliti Iran na popuštanje.

'Ne zato što Iran ne želi nuklearno oružje, ja mislim da želi, već zato što bi cijena koju bi za to morao platiti' u smislu izolacije bila previsoka, rekao je Levin, čiji odbor nadzire američko ministarstvo obrane.

Levin je rekao da predsjednik Barack Obama treba tražiti odobrenje Kongresa prije bilo kakvog pribjegavanja vojnoj akciji protiv Irana.

Visoki dužnosnik Obamine administracije, upitan da komentira Levinove izjave, rekao je: 'Naš cilj ostaje diplomatsko rješenje jer vjerujemo da diplomacija u kombinaciji s jakim pritiskom može postići traženo dugoročno rješenje.'

Levin je rekao da se ne bi iznenadio ako i Izrael, koji nuklearno naoružani Iran smatra prijetnjom svom postojanju, poduzme vojnu akciju u idućih nekoliko mjeseci.

'Rekao bih da je napad vjerojatan' ako Iran nastavi odbijati ograničiti svoj nuklearni program, kazao je Levin, ističući da je uz pomoć SAD-a Izrael razvio sustav obrane od projektila koji umanjuje sposobnost Irana za odmazdu protiv napada.