ISLAMIZACIJA

Reis Cerić bi ugradio šerijat u Ustav BiH

05.06.2009 u 13:44

Bionic
Reading

Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izjavio je da šerijat treba institucionalizirati kao sastavni dio prava muslimana, prije svega u otvaranju rasprave o ustavnim promjenama u zemlji

'Šerijat je za muslimana moralni kod koji ga potiče da čini dobro i da se kloni zla. To nije u suprotnosti s državnim ustavom, koji ima cilj osigurati prava svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju te osigurati mir i sigurnost u kući, na poslu i na ulici.

Nije toliko važno kako ćemo zvati ustav, važno je da taj ustav jamči, štiti i razvija vrijednosti bez kojih nema zajedničkog života među ljudima i narodima', rekao je reis Cerić u predavanju na Katoličkoj akademiji u Berlinu, govoreći o temi 'Šerijat i muslimanski društveni dogovor u Europi', prenosi Večernji.hr.

Reis Cerić je pritom 'načelno' poručio da šerijat nije državni ustav, no istodobno je svoje zagovaranje institucionaliziranja vjerskog koda ponašanja muslimana u najviši akt države povezao sa stradanjima Bošnjaka u Srebrenici! 'Za žrtve genocida u Bosni i Hercegovini bilo je najvažnije da su ostali živi. Zato strahovi koji se šire po Europi nemaju uporište, jer u Srebrenici nije bilo šerijata', naglasio je poglavar Islamske zajednice.

To je kontinuitet promišljanja poglavara Islamske zajednice u BiH, koji je ranije zagovarao da svi muslimani u Europi imaju jedinstvenog vjerskog i političkog vođu. Takve inicijative i ranije su bile prisutne u dijelu bošnjačke politike BiH. Jedna od najozbiljnijih je izražena i u pisanju pokojnog bošnjačkog lidera Alije Izetbegovića, koji je otvoreno progovorio o muslimanskom pitanju kroz Islamsku deklaraciju.

Šerijat se odnosi na skup pravila, odredbi, učenja i vrijednosti koja upravljaju osobni i društveni život muslimana, čije je izvorište u svetoj knjizi muslimana Kuranu. Šerijat propisuje i pravila ponašanja muslimana u politici, društvu, gospodarstvu, pravu...