potpredsjednik sabora

Reiner: Obilježavamo dvije važne obljetnice; proboj logora Jasenovac i prve višestranačke izbore u Hrvatskoj

22.04.2020 u 10:23

Bionic
Reading

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner (HDZ) pozvao je u srijedu zastupnike da se s pijetetom dviju važnih obljetnica, 75. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac te 30. obljetnice prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj

Cijeli državni vrh je danas u Jasenovcu na obilježavanju toga događaja. Prisjetimo se toga s pijetetom, pozvao je zastupnike Reiner na početku ovotjednog zasjedanja Hrvatskog sabora.

Podsjetio ih je i da su na današnji prije 30 godina održani prvi višestranački slobodni izbori u Hrvatskoj, odnosno njihov prvi krug.

Tim izborima započelo je poglavlje novije povijesti Hrvatske i proces njenog osamostaljivanja, rekao je akademik Reiner.

Prvi krug izbora za tada trodomni Sabor, održan je 22. i 23. travnja 1990. godine, a drugi 6. i 7. svibnja. Izborima su prethodila dva značajna događaja u veljači 1990. godine, kada je formalno odobreno registriranje novih političkih stranaka u Hrvatskoj te su usvojeni ustavni amandmani kojima su legalizirani višestranački izbori.