PRIZNANJE IZ SARAJEVA

Reihl Kir posmrtno nagrađen za građansku hrabrost

22.02.2011 u 17:29

Bionic
Reading

Nagrada za građansku hrabrost 'Duško Kondor', koju svake godine u suradnji s gradskom upravom Sarajeva dodjeljuje bosanskohercegovačka nevladina organizacija 'Gariwo', uručena je u utorak članovima obitelji Josipa Reihl Kira, nekadašnjeg načelnika policijske uprave Osijek, ubijenog 1991. godine

Na svečanosti održanoj u nazočnosti brojnih uglednih osoba iz javnog i političkog života BiH, među kojima je bio i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, predsjednica organizacije 'Gariwo' Svetlana Broz, inače unuka nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita, kazala je kako je nagrada posmrtno dodijeljena Reihl Kiru jer je on obavljajući svoju dužnost svakodnevno iskazivao građansku hrabrost, zauzimao se za mirno rješavanje sukoba i kao pravi profesionalac u svom poslu štitio sva prava građana Osijeka bez obzira na njihovu nacionalnu i etničku pripadnost.

Nagrada za građansku hrabrost posmrtno je dodijeljena i liječnicima Zlatku Hrviću iz Mostara i Sekuli Staniću iz Foče, koji su se tijekom rata nesebično zalagali za svoje pacijente bez obzira na njihovu nacionalnost te Zoranu Mandelbaumu, nekadašnjem predsjedniku židovske općine Mostar i novinaru iz Crne Gore Esadu Kočanu, koji se iskazao kao žestoki kritičar velikosrpske ratne politike.

Govoreći na svečanosti, visoki predstavnik Inzko istaknuo je značenje primjera kakve su svojim životom dale osobe kojima je ove godine dodijeljena nagrada "'Duško Kondor'.

Podsjetio je na riječi Martina Luthera Kinga koji je svojedobno kazao kako je obveza ljudi izgraditi nasipe hrabrosti ne bi li zaustavili poplavu straha te je dodao kako upravo oslobađanje od straha danas možda najviše treba ljudima u BiH.

Nagrada 'Duško Kondor' utemeljena je u znak sjećanja na srednjoškolskog profesora iz Bijeljine, ubijenog u atentatu 2007. Godine. Duško Kondor bio je jedan od utemeljitelja Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Srpske te dugogodišnji aktivist organizacije 'Gariwo'.