OLLIJU DOSTA HRVATA I SLOVENACA

Rehn: Sami riješite granični spor

23.06.2009 u 15:19

Bionic
Reading

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn pozvao je Hrvatsku i Sloveniju da same nastave razgovore kako bi riješile granični spor

Dodao je da je još uvijek moguće dovesti pristupne pregovore u završnu fazu do kraja godine.
Rehn je to izjavio u prigodi otvaranja izložbe fotografija o Zagrebu autora Ive Pervana u sjedištu Europske komisije u Bruxellesu.

Još je jednom ponovio da Komisija podržava Hrvatsku. Međutim, istaknuo je, Hrvatska treba ubrzati reforme, posebice u pravosuđu, pojačati borbu protiv korupcije i riješiti problem suradnje s Haškim sudom.

Slovenski premijer Borut Pahor sastao se s predsjednicima političkih stranaka, s kojima je razgovarao o graničnom sporu s Hrvatskom. Rekao je da se Sloveniji isplatilo dosadašnje ustrajanje na inicijativi Europske komisije te da će predložiti da se proces posredovanja nastavi.

Predsjednici parlamentarnih stranaka podržali su Pahora. Sastanku nije prisustvovao predsjednik najveće oporbene stranke, Slovenske demokratske stranke, (SDS) Janez Janša.

Neslužbeno se doznaje da je to učinio iz prosvjeda što je potkraj prošlog tjedna dobio poziv na saslušanje na policiji kao osumnjičenik za izdaju službenih podataka kopiranjem dokumenata iz vremena kad je bio premijer. Njegova je stranka rekla da je riječ o političkoj osveti ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresa, prenosi HRT.