SUSRET SA SANADEROM

Rehn: EU treba pošteno tretirati Hrvatsku

11.12.2008 u 18:44

Bionic
Reading

Hrvatski premijer Ivo Sanader i europski povjerenik za proširenje Olli Rehn izrazili su nadu da će pitanje slovenske blokade hrvatskih pregovora s EU biti riješeno do Međuvladine konferencije o pristupanju koja se održava u petak idućeg tjedna

BRUXELLES - "Nadam se da će problemi koji su na stolu biti riješeni kako bi Hrvatska mogla otvoriti 10 i zatvoriti 5 poglavlja", rekao je premijer Sanader nakon susreta s povjerenikom za proširenje.

"Iskreno se nadam i vjerujem da će taj problem biti riješen prije sljedećeg petka kako bismo mogli napraviti daljnji korak u pregovorima. Vrlo je važno za vjerodostojnost Europske unije u politici proširenja i u odnosu na zapadni Balkan da na pošten način tretira Hrvatsku u pristupnim pregovorima", rekao je Rehn.

Francusko predsjedništvo EU-a već je nekoliko dana u intenzivnom kontaktu sa Slovenijom radeći na tekstu izjave kojom bi se zajamčilo da Hrvatska svojim dokumentima u pristupnom procesu ne prejudicira granice, što Ljubljana navodi kao razlog za što ne daje pristanak na otvaranje i zatvaranje većeg broja poglavlja. Do sada nema napretka u tim konzultacijama, a iz onoga što je procurilo u javnost Ljubljana traži da se u tekst unesu neke stvari koje bi joj mogle pomoći da kasnije nameće svoje viđenje razgraničenja između dviju država, što je francuskom predsjedništvu i ostalim članicama neprihvatljivo.

Povjernik Rehn je rekao da ne želi spekulirati o mogućem neuspjehu pokušaja francuskog predsjedništva.

"Ne bih htio spekulirati o neuspjehu. Kada postoji dobra volja, onda postoji i izlaz", rekao je Rehn.

Rehn je izrazio zadovoljstvo što su ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak u svojim zaključcima potvrdili da su "hrvatski pristupni pregovori ušli u odlučujuću fazu, a indikativni raspored za dovršetak pregovora do kraja sljedeće godine smatraju korisnim alatom", rekao je Rehn.

Premijer Sanader je istaknuo kako je hrvatska Vlada svjesna izazova koji još stoje na putu prema EU-u te izrazio spremnost da se ti izazovi svladaju.

"Mi ćemo u Hrvatskoj učiniti sve da postignemo taj cilj. Postoje još neki izazovi, ali mi smo spremni svladati taj posao tijekom 2009. godine", rekao je on.

Upitan o bilateralnim odnosima sa Srbijom Sanader je rekao da želi podsjetiti na svoju izjavu prošlog tjedna u Essenu u Njemačkoj, kada je izrazio spremnost da vrlo skoro posjeti Beograd i raspravi otvorena pitanja i da poboljša bilateralne odnose.

Rehn je poklonio Sanaderu knjigu "Ahtisaarijeva ostavština", bivšeg finskog predsjednika i ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za mir Marttija Ahtisaarija, za koju je i sam napisao jedan prilog.