LISTA ZA RIJEKU

Regionalizacija odmah ili referendum!

16.06.2011 u 15:12

Bionic
Reading

'Upozoravamo buduću vlast, bilo 'lijevu' ili 'desnu', da regionalizacija mora biti provedena najkasnije do slijedećih lokalnih izbora 2013. godine. Ako Rijeka do tada ne dobije regionalne ovlasti velikog grada, Lista za Rijeku će inicirati referendum o regionalnom položaju grada Rijeke', poručio je danas predsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić

'SDP i HDZ, kao lideri 'lijevog' i 'desnog' bloka ne žele regionalizaciju Hrvatske jer to nije u njihovu stranačkom interesu. Umjesto jasnog programa, iz SDP-a se puštaju probni baloni o modelima regionalizacije, koji bi se eventualno primijenili tek za šest godina, odnosno za dva izborna ciklusa i čiji bi voditelj trebao biti Zlatko Komadina, protivnik regionalizma', drži Švorinić, čija stranka želi regionalizaciju odmah.

Priče o 2017. godini smatraju traženjem alibija za nesposobnost SDP-a da se pokrenu promjene i prebacivanjem odgovornosti na onoga koji za dva mandata bude upravljao Hrvatskom.

'Postojeći sustav je skup i neučinkovit. Lista za Rijeku iznijela je šokantne podatke o trošku političara samo u Primorsko-goranskoj županiji, koje se nitko javno nije usudio demantirati jer se radi o 60 milijuna kuna. Usto, premalene i preslabe županije nisu sposobne zamijeniti državu u procesu decentralizacije, a nisu sposobne niti za povlačenje značajnijih sredstava iz EU fondova', rekao je Švorinić, koji Grad Rijeku smatra jednim od najvećih gubitnika sadašnjeg ustroja lokalne i regionalne samouprave, jer osim što je njime izgubila zaleđe i mogućnost širenja, izgubila je, kaže, i funkciju jednog od četiriju regionalnih hrvatskih centara.

Njegov stranački kolega Predrag Miletić rekao je da je aktualni ustroj lokalne i županijske samouprave, uveden 1992. godine, jedan od glavnih generatora trenutačnog odnosa snaga u bolesnom, centraliziranom hrvatskom društvu te da je osnovni cilj tadašnje reforme bilo kreiranje jednog hrvatskog velegrada – metropole, umjesto prijašnje policentrične strukture zemlje s četirima regionalnim središtima.

'Istodobno je osnovano čak 20 županija podjednake veličine kako bi se razbile prirodne regije te izmiješalo ruralno s urbanim, s ciljem amortizacije loših HDZ-ovih rezultata u urbanim sredinama', naglasio je Miletić, poručivši da će se i dalje zalagati za hitnu regionalizaciju zemlje uz stvaranje sustava s četiri-pet prirodnih i povijesnih regija i četiri velika grada s regionalnim statusom (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka).