ŽIVOT U ŠVICARSKOJ

Referendum o uvođenju odvjetnika za životinje

07.03.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Švicarci se u nedjelju na referendumu izjašnjavaju o uvođenju neke vrste pravobranitelja za zlostavljane životinje, odnosno odvjetnika koji bi na sudovima svakog od 26 kantona zastupali prava zlostavljane životinje

To izglasavanje je pokrenulo Švicarsko društvo za zaštitu životinja, jer želi pojačati primjenu zakona Švicarske koji u tom području spada među najsnažnije u svijetu. Novi zakon koji je stupio na snagu u studenom prošle godine predviđa da, kad se utvrdi zlostavljanje životinje, kantonalne službe moraju smjesta po službenoj dužnosti podnijeti krivičnu prijavu protiv zlostavljača.

'Da' će obvezati sve kantone da odrede odvjetnika za životinje tijekom kaznenih procedura. Ta funkcija postoji već od 1992, ali samo u Zueriškom kantonu.

Švicarske životinje teoretski su već među najbolje zaštićenim na svijetu zahvaljujući zakonu koji npr. određuje da vlasnici crvene ribice ne mogu žive baciti u zahode te da hrčci i papige moraju imati partnera.

Pokretači referenduma drže da se taj strogi zakon ne primjenjuje i da su kazne preblage.

Jedna zastupnica Zelenih je istaknula da se zakon odnosi samo na kralježnjake koje su uzgojili ljudi.

Istaknula je da odvjetnici za životinje imaju samo ograničenu funkciju i mogu intervenirati samo u kaznenim procedurama kada je zakon prekršen.

Švicarska vlada i stranke desnog centra su se uglavnom izjasnili protiv referenduma, kao i švicarski poljoprivrednici.