POGAČNIK O GRANIČNOM SPORU

Referendum o Hrvatskoj imao bi negativne posljedice

05.10.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Slovenski stručnjak za međunarodno pravo i nekadašnji supredsjedatelj slovensko-hrvatskog povjerenstva za predaju graničnog spora Međunarodnom sudu pravde (ICJ) u Den Haagu Miha Pogačnik izjavio je da mu se ne čini dobrom ideja o referendumu na kojemu bi se Slovence pitalo jesu li za ulazak Hrvatske u EU ili protiv toga.

Pogačnik kao stručni suradnik više slovenskih vlada ne želi točno odrediti svoje mišljenje je li pregovarački okvir za arbitražu za Sloveniju dobar, kako govori sadašnji predsjednik slovenske vlade Borut Pahor, ili je loš, kako svoje birače uvjerava bivši predsjednik vlade Janez Janša.

U razgovoru za komercijalnu televizijsku postaju POP-TV, Pogačnik je rekao da mu se čini dobrim budući sastav arbitražnog suda predložen u drugom Rehnovu prijedlogu i da nije važno što se u njemu ne spominje 'načelo pravičnosti'. To su načelo, kako je rekao, ionako izmislili političari, a ne stručnjaci za međunarodno pravo.

Pogačnik je međutim bio sumnjičav u pogledu formulacije o tome da će arbitraža odlučivati o 'dodiru Slovenije s otvorenim morem' (junction), što vladajuće stranke u Pahorovoj koaliciji tumače kao mogućnost dobivanja 'teritorijalnog kontakta' koji bi Sloveniji sačuvao status 'pomorske države' koji je imala u bivšoj Jugoslaviji, kad je kako tumače kontrolirala cijelu Savudrijsku valu.

'Čini se da je zadaća arbitražnog suda da odredi dodir Slovenije s otvorenim morem. No, taj kontakt može biti u samo jednoj točki, a brodovi kroz točku ne mogu ploviti', rekao je Pogačar o odredbi o čemu će odlučivati arbitraža, a o čemu se zadnjih dana vode ogorčene polemike između slovenske vlade i oporbe, osobito nakon što je komercijalna postaja A-kanal objavila neke izvadke iz 'tajnog' dokumenta, odnosno nacrta arbitražnog sporazuma.

'Ako se spominje samo kontakt, odnosno doticaj s otvorenim vodama, onda to ne znači da će nam biti potvrđen teritorijalni izlaz na otvoreno more', rekao je Pogačnik, dodajući da bi izraz u nacrtu sporazuma zato trebalo preformulirati.

Što se tiče referenduma o ulasku Hrvatske u EU koji najavljuju oporbene stranke, a čemu nije nenaklonjena ni Pahorova vlada, Pogačnik je rekao da tome nije naklonjen.'Nije pametno pitati jedan narod što misli o stupnju zrelosti drugog naroda. Ako bi referendum imao negativan rezultat, onda to više ne bi bio spor dviju vlada ili parlamenata koji se može zaboraviti za nekoliko godina. Tada bi došlo do nesnošljivosti dvaju naroda, a to onda može trajati stoljećima', upozorio je Pogačnik.