AMERIČKA AGENCIJA:

Referendum može odgoditi prijam Hrvatske u NATO

17.02.2009 u 22:47

Bionic
Reading

Slovenija bi mogla odgoditi prijam Hrvatske u NATO, što može povećati napetosti između dviju susjednih zemalja, izvješćuje u utorak američka agencija Bloomberg

Agencija pojašnjava da je slovenski parlament 9. veljače ratificirao članstvo Hrvatske u NATO-u, ali je neparlamentarna skupina 'Zavod 25. lipnja', koju vodi bivši premijer Marjan Podobnik, podnijela zahtjev za održavanjem referenduma o tom članstvu.

Referendum može spriječiti da Hrvatska uđe u NATO na susretu na vrhu 3. travnja, prenosi Bloomberg ocjenu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara kako bi to 'bacilo sjenu' na taj sastanak.
'Ako Slovenija odgodi članstvo Hrvatske u NATO-u, to bi djelomice zasjenilo summit u vrijeme kad Europska unija traži novo partnerstvo s novom američkom administracijom', rekao je Žbogar u intervjuu.
Proces bi mogao završiti na vrijeme ako zagovornici referenduma ne prikupe propisanih 40.000 potpisa, "no do tada ćemo biti prilično napeti", dodao je.

Slovenija je u prosincu zaustavila nastojanja Hrvatske da se pridruži Europskoj uniji, navodeći kako 'susjedna zemlja polaže pravo na nepravedno velik dio obale Jadranskog mora kod slovenskog grada Pirana i priječi joj izravan pristup otvorenom moru', dodaje agencija.
Žbogar je upozorio da odgoda prijama u NATO može također nanijeti udarac nastojanjima Slovenije i EU-a da se riješi granično pitanje s Hrvatskom.

Marjan Podobnik izjavio je za Bloomberg da će odustati od zahtjeva za referendumom ako parlament, koji se ponovno sastaje u srijedu, prihvati rezoluciju o 'slovenskoj suverenosti nad Piranskim zaljevom, zaseocima na lijevoj obali rijeke Dragonje i lijevoj obali rijeke Mure kod Hotize te otvorenom pristupu međunarodnim vodama'.

Bilo koja skupina može podnijeti zahtjev za referendumom u Sloveniji ako prikupi 2500 potpisa, a pokretač potom ima rok od pet tjedana da prikupi 40.000 potpisa i ako uspije, raspisuje se referendum, navodi Bloomberg.
Dnevni list The International Herald Tribune, koji se izdaje u New Yorku i Parizu, prenio je u ponedjeljak agencijsko izvješće o mogućnosti da Slovenci na referendumu odlučuju o ulasku Hrvatske u NATO. Navodi izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića kako bi 'bilo što drugo osim potpore Hrvatskoj i dovršetka ratifikacijskog procesa....značilo igranje s vitalnim interesima NATO-a i stabilnošću jugoistočne Europe'.
Također se napominje da je slovenski premijer Borut Pahor pozvao građane da ne podupru poziv na referendum, rekavši kako bi to narušilo ugled Slovenije, piše Hina.