POMOĆNIK H. CLINTON

Reeker: Zapadni Balkan ostat će prioritet SAD-a

22.10.2012 u 15:08

Bionic
Reading

Područje zapadnog Balkana ostat će prioritet za administraciju američkog predsjednika Baracka Obame uz sva druga goruća pitanja, izjavio je zamjenik pomoćnika američke državne tajnice Philip Reeker, prenose mediji u Bosni i Hercegovini

Navodeći njegove izjave tijekom razgovora s nekolicinom novinara akreditiranih i New Yorku i Washingtonu, sarajevski 'Dnevni avaz' u ponedjeljak navodi kako je Reeker potvrdio nastavak angažmana SAD na jugoistoku Europe u suradnji s europskim partnerima.

'Zapadni Balkan nastavlja biti prioritet za SAD', kazao je Reeker, dodajući kako njegova zemlja blisko surađuje s europskim partnerima na rješavanju svih pitanja iz te regije.

Reeker je ustvrdio kako se zapdnom Balkanu stoga otvara mogućnost napretka.

Komentirajući stanje u Bosni i Hercegovini, Reeker je kazao kako je cilj SAD pomoći toj zemlji na putu prema euroatlanstkim integracijama.

'To uključuje članstvo u NATO-u kao i u Europskoj uniji', izjavio je američki diplomat, izražavajući istodobno žaljenje zbog 'razočaravajućih' zastoja na tom putu.

Istaknuo je kako SAD pozorno prati protekle lokalne izbore u BiH, a posebice u Srebrenici. Kazao je kako se od novog načelnika te općine očekuje da djeluje u interesu svih građana i na taj način promovira pomirenje koje je od iznimnog značenja za cijelo okruženje.

Reeker je ponovno upozorio kako su neprihvatljive izjave kojima se niječe genocid u Srebrenici, kakve je dao i srbijanski predsjednik Tomislav NIkolić.

'Još 2004. godine Haaški sud je presudio: zločini počinjeni protiv bosanskih muslimana u Srebrenici bili su genocid. To je činjenica i to se ne može nijekati', izjavio je Reeker.