PROJEKT CONTARINI

Redukcija pješačke zone u Splitu

29.08.2012 u 21:45

Bionic
Reading

Već dulje vrijeme Zeleni Dalmacije pokušavaju doći do informacija o predstojećem projektu na bedemu Contarini, ali nailaze na ustrajno odbijanje netransparentnih gradskih vlasti u Splitu. Podsjetimo da je taj bedem i budući objekt udaljen tek dvadesetak metara od sjeveroistočne ugaone kule Dioklecijanove palače i oko 150 metara od zvonika Sv. Duje

Prema do sada raspoloživim informacijama, planirani objekt koji će se graditi na bedemu Contarini gabaritima značajno premašuje visinu ugaone kule i Dioklecijanove palače te direktno prkosi odredbama UNESCO-a o gradnji u zaštićenoj kontakt-zoni.

Zeleni Dalmacije ističu da nisu bez razloga zabrinuti, imajući u vidu dosadašnja loša iskustva s proceduralno dobro provedenim natječajima i projektima koji su se u izvedbi pretvorili u noćnu moru. Pritom navode projekte obnove Rive i zapadne obale. Osim neizvjesnosti o gabaritima i općem izgledu objekta na tako osjetljivoj lokaciji, Zeleni Dalmacije posebno naglašavaju činjenicu da sadašnji projekt smanjuje pješačku zonu u samom povijesnom centru Splita.

Takva praksa pogodovanja investitorima nauštrb javnog interesa već je viđena u Zagrebu u slučaju gradnje u Varšavskoj ulici. Zabrana prometa vozila u povijesnim jezgrama europska je i svjetska praksa održivog razvoja koja podiže opću kvalitetu života. Uspostavljanje pješačkih zona unutar splitske gradske jezgre značajan je doseg splitskog urbanizma i Urbanističkog zavoda.

Gašenjem Urbanističkog zavoda kao nadinteresnog tijela prostornog razvoja Konzervatorski odjel u Splitu ostaje jedina karika koja se može boriti s investicijskim tsunamijima koji kreću prema staroj gradskoj jezgri. Dobro organizirani konzervatori nažalost nemaju sposobnosti za urbanističke vizije ili multidisciplinarni pristup gospodarenju prostorom.

Projekt Contarini afirmirala je prošla HDZ-ova vlast gradonačelničkog tandema Puljić-Kuret, a nastavlja ga sadašnja vlast. Zeleni Dalmacije ističu da je uskrata informacija netransparentne gradske vlasti o gradnji Contarini razlog za zabrinutost. U splitskom slučaju redukciju pješačke zone nisu spriječili ni konzervatori. Projekt se vezuje uz tvrtku Dalkoning, vlasnika Zvonka Kotarca, dobro poznatog devastatora splitskog predjela Žnjan, prostora najvećeg urbicida od samostalnosti Hrvatske.

Ista tvrtka se pojavljuje na još jednoj problematičnoj lokaciji u centru Splita, na lokaciji Dražanac na zapadnoj obali. Na navedenoj lokaciji su nedavno počeli pripremni radovi na gradnji još jednog objekta koji gabaritima značajno nadvisuje okolne objekte. I taj slučaj je imao zanimljiv i kontroverzan proceduralni tijek, a treba napomenuti da objekt dobio zeleno svjetlo u resornom ministarstvu zadnjeg dana mandata prošle vlasti.

Zeleni Dalmacije su javnosti i građanima poslali apel u kojem ih pozivaju da se organiziraju u interesu zaštite javnog dobra. Uspoređujući zagrebački slučaj gradnje u Varšavskoj i formalni poraz građana u borbi za zaštitu pješačke zone, odnosno javnog dobra i interesa, postavljaju pitanje je li zagrebački poraz razlog za defetizam i muk splitske civilne scene u ovom, sličnom slučaju.

I u ovom slučaju susjedi na tom području nastavljaju osporavati lokacijsku dozvolu, a gradska vlast se na sve svi apele i prosvjede oglušila. Što će osvanuti na toj lokaciji, strah nas je i zamisliti. A dio pješačke zone je, kako sada stvari stoje, nepovratno izgubljen. Resorna ministarstva graditeljstva i kulture su očito zabavljena nekim drugim problemima, a Split se tek ima suočiti s novim čudovištem tranzicije na bedemu Contarini.