SUD U PEKINGU

Redovnici ne smiju tjesteninu nazvati Lijek iz Šaolina

27.04.2010 u 16:29

Bionic
Reading

Tjestenina nije lijek i stoga se ne može zvati Lijek iz Šaolina, presudio je sud u Pekingu i odbacio tužbu redovnika i ratnika iz slavnog hrama Šaolin, objavili su u utorak mediji

Hram u središnjoj Kini iz kojeg potječe borilačka vještina kung fu zadnjih se godina posvetio nizu komercijalnih aktivnosti, zbog čega je stekao nemali broj kritičara koji takvu djelatnost drže nespojivom s duhovnim vrijednostima kakve bi hram trebao njegovati.

Hram je 2004. zatražio zaštitu marke Lijek iz Šaolina za niz proizvoda, od tjestenine do kave, objašnjava dnevnik Beijing Times.

Kineske vlasti zahtjev su odbile te su se redovnici obratili sudu koji je presudio da tjestenina nije lijek te bi potrošači mogli pogrešno zaključiti da će se izliječiti konzumiranjem tjestenine.

Kritičari su u čudu zbog poslovne ekspanzije legendarnog tajnovitog hrama iz pokrajine Henan koji naplaćuje ulaznice turistima, prodaje suvenire i proizvode, a njegove borilačke trupe diljem svijeta gostuju sa spektakularnim predstavama.