ANTIFAŠISTIČKA INICIJATIVA

'Recimo 'ne' marširanju fašista'

11.04.2012 u 12:20

Bionic
Reading

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma pozvala je danas Zagrepčane da u subotu dođu na Trg bana Jelačića na prosvjed protiv Međunarodne nacionalističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a i tako ‘obrane antifašističko naslijeđe i još jednom jasno i glasno kažu NE fašizmu’. Zajednica Udruga Antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba također je najoštrije osudila 'okupljanje neofašista u Zagrebu koje organizira Hrvatska čista stranka prava (HČSP)' te pozvala građane da se javnim prosvjedom suprotstave 'najavljenom profašističkom skupu'

Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma poziva sve stanovnike Zagreba, antifašiste, radnice i radnike, studentice i studente, umirovljenike i nezaposlene da u subotu u 11 sati dođu na Trg bana Jelačića ‘na prosvjed protiv fašističke konferencije i mimohoda u organizaciji mladeži HČSP-a’, najavljene za petak i subotu. Upozorava pritom da će na konferenciji i mimohodu u organizaciji HČSP-a sudjelovati ‘brojni članovi profašističkih stranaka iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Austrije’ - flamanski Voorposten, VMRO - Bugarski nacionalni savez, njemačka Nacionaldemokratska stranka, francuski Front National i mađarski Jobbik.

‘Ove stranke ne samo da brane fašiste poražene u Drugom svjetskom ratu, nego su i danas uključene u fizičko nasilje prema svim ugroženim skupinama. Paradoksalno za jednu nacionalističku konferenciju u Hrvatskoj, velikomađarske grupacije imaju i teritorijalne pretenzije na dio hrvatskog teritorija’, ističe Inicijativa Ujedinjeni protiv fašizma.
Dodaje i da godišnjica prvostupanjske presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne može biti povod ‘fašističkom maršu kroz centar Zagreba’.

‘Radi se tek o jeftinom spinu koji nije prošao u hrvatskoj javnosti. Ovdje se ne radi o sukobu ljevice i desnice, već o protivljenju građana marširanju fašista iz raznih zemalja, uključenih u nasilje prema manjinama i drugim ugroženim skupinama. Procesuiranje ratnih zločina ostavljamo sudovima te smatramo da zločin nema i ne smije imati naciju ni vjeru’, navodi Inicijativa.

Ocijenivši kako Deklaracija o antifašizmu u kojoj Hrvatski sabor ‘poziva državna tijela da zakonskim sredstvima i djelatnošću čuvaju i unapređuju antifašističke stečevine, vrijednosti i opredjeljenja hrvatskog društva i Republike Hrvatske’ zasada ostaje mrtvo slovo na papiru, Inicijativa poručuje - ‘Zato mi, građani i građanke Zagreba i Hrvatske moramo obraniti antifašističko naslijeđe i još jednom jasno i glasno reći NE fašizmu’.

Antifašisti Zagreba i Zagrebačke županije u priopćenju nakon danas održane Izborne skupštine prosvjeduju što u glavnom gradu Hrvatske skup organiziraju 'oni koji veličaju tzv. NDH, kvislinšku tvorevinu koja je nanijela ljagu hrvatskom narodu'. 'Protagonisti oživljavanja fašizma, te poražene ideologije, unose nemir među građane i nanose veliku sramotu demokratskoj Hrvatskoj, njezinim težnjama na putu europskih integracija', ističu antifašisti . Još je sramotnije, dodaju, da se na takav skup poziva predstavnike neofašističkih stranaka koje imaju pretenziju na dijelove teritorijalne suverene Hrvatske u međunarodno priznatim granicama. 'Jezikom ksenofobije i mržnje prema određenim nacionalnim manjinama vraćaju nas u avet nacifašističke prošlosti', ističe Zajednica Udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba pozivajući 'sve demokratske, slobodoljubive, antifašistički opredijeljene građane da se organizirano javnim protestom suprotstave najavljenom profašističkom skupu ako do njega dođe'.