ČASNA MINISTARSKA

Rebalans proračuna neće ugroziti provedbu reforme

31.03.2009 u 15:39

Bionic
Reading

Rebalans državnog proračuna nije doveo u pitanje reformu zdravstva, a zdravstveni se sustav, otkad je reforma započela 31. prosinca, stabilizirao tako da je danas jedan od najstabilnijih u zemlji, ocijenio je ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović

Od kada je počela reforma iz mjeseca u mjesec smanjuje se dug HZZO-a i bolnica, rekao je Milinović predstavljajući danas prve rezultate reforme osoblju dječje bolnice u Klaićevoj. Pozvao je zdravstvene djelatnike da prihvate smanjenje plaća za šest posto kako bi se u razdoblju recesije i krize očuvala sva radna mjesta.

Rekao je i da će ovih dana biti dovršen natječaj i odabrana tvrtka koja će dovršiti informatizaciju primarne zaštite, čime će se rasteretiti administracija i uvesti tzv. pametne zdravstvene kartice.

Kao cilj reforme istaknuo je određivanje novih izvora financiranja zdravstva - naplatom povećane participacije u siječnju i veljači prikupljeno je 17 milijuna kuna, a ove se godine očekuje i dodatnih 70 milijuna kuna iz doprinosa za mirovine te 200 milijuna kuna od premija osiguranja automobila. Državni proračun ovim je rasterećen za oko 1,3 milijardi kuna, rekao je.

Vlastiti prihodi bolnica od participacije u siječnju i veljači povećani za 200 do 400 posto, a tim će se novcem, istaknuo je, stimulirati efektivni rad bolnica.

Stopa bolovanja smanjena je za 21 posto, a započet je i projekt reorganizacije hitne pomoći, rekao je ministar.

Reformom su i povećana prava pacijenata, pa je 15-ak novih lijekova prebačeno s dopunske na osnovnu listu, čekanje za pojedine pretrage i zahvate skraćeno je za 30 do 50 posto, uvedeni su šestomjesečni recepti za neke lijekove, a i dva inovativna lijeka uvrštena na listu HZZO-a.

U HZZO-u su skraćeni rokovi za zahtjeve za posebno skupe lijekove s 3 mjeseca na 7 dana, za ortopedska pomagala s jednog mjeseca na sedam dana, te za liječenje u inozemstvu s 3-5 mjeseci na sedam dana, rekao je ministar.

Istaknuo je da su ovo prvi rezultati reforme, te da će za šest mjeseci izaći u javnost s novim rezultatima.