KOSOR U SLUNJU I KARLOVCU

'Rebalans na tragu programa gospodarskog oporavka'

28.07.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor, u nazočnosti ministra obrane Branka Vukelića i ministra obitelji, branitelja i međugenracijske solidarnosti Tomislava Ivića, danas je u Slunju na gradilištu dviju stambenih zgrada, za ukupno 46 stanova, položila temeljni kamen za zgrade namjenjene hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata i djelatnicima Ministarstva obrane RH. Na povratku u Zagreb u karlovačkom predgrađu Gornje Mekušje obišla je veliko gradilište uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Karlovca i Duge Rese

Kosor je u Slunju rekla da je ovo ulaganje od oko 17 milijuna kuna u vrijeme krize, dokaz da Vlada misli na prosperitet Slunja, demografsku obnovu grada i boljitak njegovih građana.

Razlog tome je, kazala je, što su građani Slunja tijekom Domovinskog rata svima pokazali kako se treba boriti za istinu za svoja ognjišta i za bolju Hrvatsku.

Najavila je svoj dolazak na podjelu ključeva novih stanova za najviše 14 mjeseci.

Premijerka je čestitala svima, a naročito braniteljima dolazeći Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Karlovački projekt vrijedan 36 milijuna eura, od čega 22,5 milijuna eura financira bespovratno Europska unija preko Programa ISTA, 10 milijuna eura je kreditnih sredstava, a 3,5 milijuna eura se financira iz državnog proračuna, premijerki su predstavili gradonačelnik Karlovca Damir Jelić i direktor tvrtke Vodovod i Kanalizacija Ivan Mrzljak. Oko 70 posto radova na šest gradilišta je gotovo, rekli su.

Pročistač će imati četiri velika bazena za bakteriološku obradu vode, sva će otpadna voda proći i mehaničku i kemijsku obradu, a zadnja kontrola pročišćenosti otpadnih voda prije puštanja u rijeku Kupu bit će jezero površine 2.700 četvornih metara u koje će biti poribljeno.

To je ulaganje u budućnost i poticaj da još jače zapnemo u poslu ulaska u EU, a Karlovac je primjer kakvo bogatstvo unosimo u Eurospku uniju, rekla je.

Odgovarajući na novinarska pitanja o topničkim dnevnicima premijerka Kosor je odgovorila da Hrvatsku zanima istina o svakom dokumentu, a da je jučerašnja vijest iz Haaga - o odbacivanju prijave tužiteljstva protiv Hrvatske zbog navodnog skrivanja tzv. topničkih dnevnika - jako dobra jer jamči da će Hrvatska čim ostvari sva mjerila poglavlja o pravosuđu to poglavlje moći i zatvoriti.

Odgovarajući na pitanje na kojim će se područjima kod izrade rebalansa proračuna ostvariti ušteda, Kosor je rekla da se rebalans tek priprema, da je to ozbiljan posao i da se još ne može reći ništa detaljnije.

'Nastojat ćemo da rebalans bude na tragu programa gospodarskog oporavka i u konačnici da rezultate u interesu svih građana i građanki Hrvatske', rekla je. Što se programa gospodarskog oporavka tiče, dodala je, aktivirane su sve mjere i provode se po određenim rokovima i svakog se mjeseca, gotovo svakodnevno, mogu kontrolirati učinci mjera.