FABER O UHIĆENJU MILOVANOVIĆA

'Realno je očekivati suđenje u Beogradu'

01.06.2009 u 12:52

Bionic
Reading

Ravnatelj hrvatske policije Vladmir Faber izjavio je danas da Željko Milovanović ima državljanstvo Srbije te da je to zapreka za njegovo izručenje Hrvatskoj, ali i da je hrvatskoj policiji svejedno gdje će mu se suditi jer su protiv njega prikupljeni nedvojbeni dokazi da je sudjelovao u ubojstvu Ive Pukanića

ZAGREB - "Od kolega iz Srbije dobili smo potvrdu da Milovanović ima srbijansko državljanstvo, i to je formalno-pravna prepreka za njegovo izručenje Hrvatskoj, no ne bojimo se postupka bez obzira na to gdje će se voditi jer je nedvojbeno dokazana osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo za koje ga se tereti", izjavio je za Hinu Faber i dodao da su ti dokazi zakonito prikupljeni.

Milovanović, kojega hrvatska policija i Državno odvjetništvo sumnjiče da je postavio eksploziv kojim je u listopadu prošle godine ubijen novinar i suvlasnik tjednika "Nacional" Ivo Pukanić i njegov suradnik Niko Franjić u dvorištu tjednika u Zagrebu, uhićen je sinoć u Beogradu nakon sedmomjesečne potrage policije zemalja s područja bivše Jugoslavije.

Faber je izrazio zadovoljstvo uhićenjem i suradnjom s kolegama u Srbiji, podsjećajući kako je u bijegu još jedino osumnjičeni Bojan Gudurić. "Njegovim uhićenjem završit ćemo posao", dodao je.

Nije želio komentirati medijska nagađanja da je Milovanović uhićen zato što ga je "otkucao" Milenko Kuzmanović, koji je, također zbog umiješanosti u atentat na Pukanića, u Beogradu uhićen dva dana prije. Kuzmanović je, inače, bio uhićen nakon atentata zbog sumnje da je iz Srbije donio eksploziv koji je upotrijebljen za atentat na Pukanića te da je poslije ubojstva trebao omogućiti bijeg Robertu i Luki Mataniću, dvojici osumnjičenika koji su pritvoreni u Hrvatskoj. No, krajem prosinca 2008., u nedostatku dokaza, pušten je na slobodu. Neki mediji nagađaju da je on postao svjedok - pokajnik.

'Za nas je sasvim irelevantno gdje će se suditi Milovanoviću jer posjedujemo dovoljno dokaza da bude osuđen', naglasio je Faber i dodao kako je uvjeren da Sreten Jocić bio na vrhu piramide koja je naručila likvidacije u Zagrebu, ali je na pravosuđu da sve to utvrdi.

Policija privodi Milovanovića nakon uhićenja u Beogradu

Zašto Milovanović ne može biti izručen Hrvatskoj za B92 pojasnio je državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen

'Ako se utvrdi da Milovanović ima srbijansko državljanstvo, ne postoji mogućnost da on bude izručen Hrvatskoj, ali je moguće da Hrvatska donese odluku o ustupanju kaznenog gonjenja Srbiji. U ovom trenutku se utvrđuje koja sve državljanstva ima. Ono što je izvjesno je da ima dva, a najvjerojatnije i tri državljanstva.

Znači, konkretno je sigurno za Hrvatsku i za Bosnu, vidjet ćemo i za srpsko državljanstvo. Procedura je takva će prvo biti osuđen u Srbiji za sva ona kaznena djela za koja se utvrdi da ima dovoljno dokaza i ako se utvrdi da je kriv', rekao je Homen dodavši da bi Srbija trebala od Hrvatske dobiti konkretne dokaze, izjave svjedoka i očevidaca kako bi Milovanović mogao biti procesuiran za djela koja je počinio u Hrvatskoj.

Željko Milovanović, zvani Gavra, bivši pripadnik postrojbe za specijalne operacije srbijanske državne sigurnosti, višestruki bjegunac iz zatvora kojega se tereti i za više kaznenih djela u Srbiji, sumnjiči se za postavljanje bombe u čijoj su eksploziji 23. listopada 2008. ubijeni vlasnik i novinar "Nacionala" Ivo Pukanić i menadžer Niko Franjić