neslužbeni rezultati

Reakcije stranaka na izborne rezultate u Splitu: 'Alibi ne možemo tražiti u maloj izlaznosti'

27.06.2022 u 06:38

Bionic
Reading

Četiri političke opcije imat će u novom sastavu splitskog Gradskog vijeća po dvoje vijećnika, pokazuju neslužbeni rezultati, koje je u nedjelju navečer objavilo Državno izborno povjerenstvo

Po tim rezultatima, lista stranke Centra za Gradsko vijeće osvojila je 42,47 posto glasova, lista HDZ/HSS-a 23,81 posto, lista HGS-a 7,11 posto, Mostova lista 6,61 posto, lista SDP/HSU-a 5,75 posto, te lista koalicije DP/HDS/HSP-a i Hrvatskih suverenista 5,63.

Centar tako ima 15 mjesta u vijeću, lista HDZ i HSU osam te četiri stranke i koalicije po dva predstavnika.

Igor Stanišić iz redova Hrvatske građanske stranke (HGS) Željka Keruma kazao je da je ta stranka ostala treća snaga u vijeću.

  • +29
Izborni stožer Ivice Puljka Izvor: Cropix / Autor: Sasa Buric

"D’Hontovom metodom, izlaznošću i spletom okolnosti došli smo na dva mandata. Tako u ovom trenutku ljudi žele, izlaznost je bila svima ista i ja ne bi u ovom trenutku oko toga radio drame. Svaki izbori su priča za sebe, ali hvala svima koji su izašli i dali nama glas", rekao je Stanišić.

Josip Markotić iz Mosta istaknuo je, pak, malu izlaznost, samo 31,58 posto, odnosno 46.292 birača ispunilo je svoju građansku dužnost.

"Kada vidimo koje su stranke gore prošle od nas i one koje neće participirati u vijeću, s te strane možemo biti zadovoljni da smo i dalje tu i da smo ostali stabilna opcija u Gradskom vijeću, ali mi kao ekipa nismo zadovoljni jer smo smatrali kako će naš rad građani više prepoznati", kazao je i ocijenio kako će Puljak većinu sastaviti s dva vijećnika koalicije SDP-HSU.

Nositelj te liste za vijeće Davor Matijević za Hinu je poručio kako je otvoren za razgovore s izbornim pobjednikom, nakon drugog kruga, ali samo "po pitanju ostvarivanja vrijednosti za koje se zalagao u kampanji".

  • +10
Stožer Zorana Đogaša Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

"Od nekih stvari nećemo odstupati i ako se pobjednik pronađe u tome, bit će mi drago", izjavio je.

Zadovoljan je, kaže, dojmom kojeg su ostavili u proteklom razdoblju i s ekipom koja je bila sastavnica ove izborne priče.

"Split je odabrao i alibi ne možemo tražiti u maloj izlaznosti. Pobjeda je apsolutno legitimna i na tome treba čestitati. Žao mi je što Puljak nije dobio još jednog vijećnika, pa da apsolutno samostalno upravlja gradom i da sam preuzme odgovornost za razvoj grada", rekao je Matijević.

I koalicija stranaka, na čelu s Domovinskim pokretom, u vijeću će imati dva mandata, a nakon što su prebrojena sva biračka mjesta i objavljeni neslužbeni rezultati, Aris Zlodre kazao je kako su uspjeli u kampanji bez mrlje i podmetanja, isključivo uz konstruktivne prijedloge.

"Naš ozbiljan i predan rad u gradskom vijeću počinje već od sutra te smo sigurni kako će građani prepoznati naše znanje i kvalitetu pri rješavanju gorućih gradskih problema", kazao je.

Građani Splita birat će 10. srpnja u drugom krugu gradonačelnika jer nitko od kandidata nije dobio natpolovičnu većinu.

Kandidat Centra Ivica Puljak osvojio je 48,73 posto, odnosno 22.561 glas, dok je nezavisni kandidat Zoran Đogaš, kojega podržavaju HDZ i HSS, dobio 25,67 posto, odnosno 11.887 glasova.