AMNESTY INTERNATIONAL

Reakcija UN-a na stanje u Libiji 'sramotno mlaka'

25.02.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Udruga za promicanje ljudskih prava Amnesty International (AI) optužila je međunarodnu zajednicu da je iznevjerila libijski narod u trenucima kad im je pomoć i zaštita najpotrebnija, nakon što je pukovnik Moamer Gadafi zaprijetio da će 'očistiti Libiju kuću po kuću', a reakciju Vijeća sigurnosti UN-a ocijenila 'sramotno mlakom', doznaje se u petak iz priopćenja AI-a

'Pukovnik Gadafi javno je obznanio da je, kako bi ostao na vlasti, spreman ubiti sve one koji mu se suprotstavljaju', kazao je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala. 'Njegove prijetnje čine mlaku reakciju međunarodne zajednice još šokantnijom. Ono što Libijci sada trebaju nisu samo puke riječi zabrinutosti, već hitno, konkretno djelovanje', dodaje Shetty.

Prema AI-u, minimalne radnje koje Vijeće sigurnosti UN-a mora poduzeti uključuju embargo na uvoz oružja te zamrzavanje imovine Gadafija i njegovih ključnih sigurnosnih i vojnih savjetnika.

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je objavilo izjavu kojom poziva na prestanak nasilja i zahtijeva od Libije umjerenost i poštivanje ljudskih prava no nije poduzelo nikakve konkretne mjere. Pukovnik Moamer Gadafi održao je govor u kojem je prosvjednike nazvao 'žoharima' i 'štakorima', uspoređujući situaciju u Libiji s Kinom te izjavivši kako je nacionalno jedinstvo bilo 'važnije od ljudi na trgu Tiananmen'.

AI također upozorava da pukovnik Gadafi i svi oni koji rade po njegovim naređenjima moraju znati da će za zločine koje počine osobno odgovarati prema međunarodnom zakonu.

Amnesty International globalni je pokret koji broji preko tri milijuna članova, pristaša i aktivista u više od 150 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku. Amnesty Internationalu dodijeljena je Nobelova nagrada za mir 1977. godine.