BUDIMIR LONČAR

'Reafirmirati vrijednosti nesvrstanih'

05.09.2011 u 22:51

Bionic
Reading

Predsjednik savjeta hrvatskog predsjednika za vanjsku politiku i međunarodne odnose Budimir Lončar u ponedjeljak je u Beogradu, u povodu obilježavanja 50. godišnjice prvog summita pokreta Nesvrstanih, govoreći kao nekadašnji posebni izaslanik glavnog tajnika UN za pokret Nesvrstanih tijekom devedesetih, ukazao na potrebu reafirmacije temeljnih vrijednosti na kojima je pokret nastao te međunarodne suradnje u suočavanju s globalnim opasnostima.

Lončar je, govoreći na svečanoj sjednici u Beogradu, poručio kako se svijet promjenio tijekom proteklih 50 godina te ukazao na potrebu prilagođavanja nesvrstanih zemalja novim okolnostima.

'Nisam nostalgičan, ali sam veoma ponosan što sam dio ovoga događaja', poručio je Lončar te dodao kako će zemlje nekadašnje Jugoslavije i bivše članice Nesvrstanih, nakon što postanu članicama Europske unije, pridonijeti jačanju veza Europe s ostalim zemljama svijeta.

Prema Lončarevim riječima, pokret Nesvrstanih zasnovan je na miroljubivosti, mirnome rješavanju problema, razoružanju i poštivanju međunarodnog prava i te su vrijednosti i dalje aktualne.

Ukazavši kako su jedan od trenutačno najvećih svjetskih izazova zbivanja u arapskim zemljama, poručio kako zemlje trebaju surađivati u suočavanju sa prijetnjama koje pogađaju cjeli svijet.

Ministar vanjskih poslova Egipta, zemlje sadašnje predsjednice pokreta, Mohamed Kamel Amr poručio je u govoru na sjednici kako je današnji skup pokazatelj snage Nesvrstanih te da je pokret napredovao tijekom vremena unatoč tome što je nestala blokovska podjela svijeta.

Egipatski ministar kazao je kako je pokret tijekom svojeg 50-godišnjeg postojanja uspio ostvariti mnoge težnje zemalja u razvoju, ustvrdivši kako su ciljevi toga pokreta veliki i da je neophodna naprednija vizija na putu njihovog ostvarenja.

Vrijeme je, rekao je Amr, da pokret postane platforma za suradnju s drugim silama. On je posebice pomenuo Palestinu, pozvavši i zemlje bivše Jugoslavije da priznaju neovisnost Palestine.

Okupljenima se u uvodnome djelu obratio i srbijanski predsjednik Boris Tadić, poručivši kako se vanjska politika Srbije, unatoč tome što ona nije članica pokreta, temelji na poštivanju univerzalnih načela nesvrstanih.

Ministarska konferencija u povodu 50. godina od osnivanja pokreta Nesvrstanih u Beogradu okupila je 105 izaslanstava, od čega 80 punopravnih članica pokreta, pet bivših jugoslovenskih republika, devet zemalja promatrača, sedam gostujućih zemalja i četiri međunarodne organizacije – UN, Organizaciju islamske konferencije, Arapsku ligu i Afričku uniju.

Hrvatsku na skupu predstavlja državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, a poseban gost skupa je posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar, sadašnji predsjednik savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i međunarodne odnose.

Pokret nesvrstanih, koji danas obuhvaća 118 zemalja i u kojemu Hrvatska ima status promatrača, svoj prvi summit održao je od 1. do 6. rujna 1961. godine u Beogradu, a tvorci pokreta bili su ondašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, te predsjednici Gane Kvame Nkrumah i Indonezije Sukarno. Ta petorica čelnika tvorci su politike nesvrstavanja ni uz jedan ondašnji hladnoratovski blok, zauzimajući se za umjerenu političku opciju u međunarodnim odnosima.