JOSIPOVIĆ KAO PUSIĆ, KOSOR PROTIV

'Razumno je razmotriti tužbu za genocid'

12.12.2011 u 23:01

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je razumnom izjavu potpredsjednice HNS-a Vesne Pusić da probleme sa Srbijom treba riješiti međudržavnim sporazumom i, ako se to dogodi, onda staviti na razmatranje tužbu za genocid

'Vi znate kada je riječ o tužbi za genocid, ja sam na dobrom njezinom dijelu i radio. Odluku o tome što s tom tužbom napraviti - važna je procjena kakve imamo izglede na uspjeh - da li ono što očekujemo, možemo dobiti bez skupog dugotrajnog suđenja i ta procjena nas tek čeka. Načelno je uvijek bolje stvari rješavati dogovorom, nego tužbom, čak se i puno više toga može riješiti, ali da li će do toga doći to je odluka vlade i procjene što se može dobiti jednim, a što drugim putem. Mislim da je to što je gospođa Pusić rekla razumno', izjavio predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Josipović novinarima nakon svečanosti obilježavanja 20. obljetnice Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Kosor: Ovome ćemo se kao oporba žestoko protiviti!

'Tužba je zbir povijesnih činjenica, sve ono što nam se dogodilo od Vukovara do Škabrnje i mi nećemo dozvoliti da se povijest revidira. Sigurna sam da će i odgovor mnogih drugih na takvu inicijativu buduće Vlade ako do nje dođe biti žestok', rekla je Jadranka Kosor za Novu TV. 'HDZ će se žestoko boriti protiv povlačenja tužbe. Da je bilo volje s druge strane', tvrdi Kosor, 'pitanje nestalih već se odavno moglo riješiti'.

Podsjetimo, Pusić je jučer izjavila da Hrvatska sa Srbijom ima niz otvorenih pitanja, vezano uz rat odnosno završavanje s posljedicama rata, a to su nestali, opljačkana imovina, ratni zločini. 'Ako se oko toga uspijemo dogovoriti na razini međudržavnog sporazuma onda po mom mišljenju treba staviti na dnevni red i pitanje uzajamnih tužbi za genocid', rekla je Pusić.