AMERIČKI VELEPOSLANIK FOLEY

'Razumijem duboku emotivnu reakciju hrvatskog naroda'

19.04.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj James B. Foley rekao je u utorak u Zagrebu kako razumije reakciju hrvatskog naroda na presudu Haškog suda hrvatskim generalima te dodao da se Hrvati sada trebaju okrenuti budućnosti

'Potpuno razumijem duboku emotivnu reakciju i snažno se nadam da će se hrvatski narod sada koncentrirati na budućnost', rekao je Foley, koji je sudjelovao na konferenciji 'Politika tržišnog natjecanja u Europskoj uniji - utjecaj na hrvatsko gospodarstvo'.

Američki veleposlenik dodao je da osuda hrvatskih generala u Haagu nije osuda Hrvatske te rekao je da je pridruživanje Europskoj uniji veoma važno za Hrvatsku.

Američko veleposlanstvo u petak je, nakon objave nepravomoćne presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu, objavilo priopćenje u kojem je kazano da 'nepravomoćna presuda hrvatskim generalima na Haaškome sudu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata', te istaknuto da je 'Hrvatska imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost'.

General Ante Gotovina u petak je u nepravomoćnoj presudi osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora, dok je general Ivan Čermak pušten na slobodu.