NACIONALNI SKANDAL

Razulareni slovenski špijuni uhvaćeni na pijanki

06.09.2011 u 14:55

Bionic
Reading

Sloveniji prijeti novi skandal nakon što su se na internetu pojavile fotografije snimljene navodno na jednoj razularenoj zabavi za sadašnje i umirovljene pripadnike njenih sigurnosnih službi, piše u utorak ljubljanski Dnevnik

S informacijom da raspolaže s osamdesetak fotografija na kojima se mogu vidjeti bivši i sadašnji djelatnici obavještajne službe SOVA-e prvi je u nedjelju izašao jedan internetski tabloid kojega povezuju s oporbom, a koji je zadnjih mjeseci iznio više skandala u kojima razotkriva navodnu izopačenost vladajućih struktura.

Ljubljanski Dnevnik u utorak navodi da oni koji su fotografije s razularenim i alkoholiziranim tajnim agentima pustili u opticaj tvrde kako su ih dobili od sudionika piknika za djelatnike SOVA-e koji je održan prije dvije godine u jednoj gostionici u slovenskim planinama.

Kako je u utorak navela Slovenska tiskovna agencija (STA), slike su sada postale dostupne i na portalu Udbanet čiji se autori bore za razotkrivanje zločina iz vremena komunizma, ali u slovenskoj obavještajnoj agenciji odbijaju komentirati jesu li fotografije izvorne i jesu li na njima djelatnici SOVA-e.

Direktor obavještajne agencije SOVA-e Sebastjan Selan nije želio komentirati skandal s fotografijama tumačeći da bi, i u smislu potvrđivanja ili opovrgavanja tvrdnji da su na slikama njegovi agenti, mogao posredno razotkriti zaštićene podatke, što ne želi i ne smije. Dnevnik, međutim, tvrdi da mu je jedan umirovljeni djelatnik iste agencije anonimno potvrdio da su na fotografijama doista bivši i sadašnji operativci SOVA-e.

Neki slovenski mediji ocjenjuju da bi skandal mogao biti povezan s krizom u sadašnjoj Pahorovoj vladi koju oporba želi srušiti kako bi došlo do prijevremenih izbora. Portal Požarreport, koji je prvi objavio neke od fotografija s 'namrtvo pijanim agentima SOVA-e', svoju je priču lansirao u nedjelju, dan uoči početka suđenja Janezu Janši u aferi Patria. Po ocjenama nekih slovenskih novinara, taj portal je blizak sadašnjem čelniku oporbe i bivšem premijeru koji smatra da ga Pahorova vlada procesom želi politički diskvalificirati kao lidera s najviše mogućnosti na sljedećim parlamentarnim izborima.