NEPOŽELJNI POVRATNICI

Razrušili i išarali grafitima kuću zadarskih Srba

Bionic
Reading

Jovanka Sladaković iz Beograda, koja je s Nikolom Žeželjom vlasnica 450 četvornih metara velike obiteljske kuće u Zadru, prije 20-ak dana doživjela je šok kada je vidjela da je netko sva vrata razvalio nogom i išarao ih grafitima: 'Srbe na vrbe', 'Ubij Srbina', 'Ubij četnika', 'NDH'. Tek u srijedu, kada su joj razbili i zid, odlučila je prijaviti slučaj policiji

ZADAR - 'Kuću, koju sam naslijedila od roditelja, obnovila mi je država krajem prošle godine. Prizemlje, drugi kat i potkrovlje, jer moji rođaci, Žeželji, sami obnavljaju prvi kat. Dobili smo nove prozore, stakla, grilje, opremljene zahode. A onda me iza Uskrsa, tamo pred izbore, zvala susjeda da nam je kuća oštećena i da bi je trebalo popraviti. Nisam znala o čemu govori dok nisam došla u Zadar. Sva su stakla bila razbijena, prozori razvaljeni, zahodi polomljeni. Rekla sam, OK, kupit ću sve novo i popraviti kao da se ništa nije dogodilo. Međutim, prije 20-ak dana netko je sva vrata u kući razvalio nogom i išarao ih grafitima, a onda su nam u srijedu razbili zid. E, tada sam pukla', priča  Jovanka Sladaković, suvlasnica kuće u Ulici don Stipana Sorića 11 na području zadarskih Ričina.

'Nikoga nisu pitali' 

'Ako oni tvrde da je za rušenje zida kriva nacionalna osnova, onda ćui ja drukčije govoriti jer Nikola već pet godina tu dolazi s kolima izBeograda i nikada mu se ništa nije dogodilo, niti ga je itkoprovocirao. Jednostavno ga je netko nagovorio da u tri dana digne zidvisok dva metra, bez da ikoga od susjeda pita za suglasnost. Osim toga,nije me htio poslušati i ostaviti 80 centimetara za privremeni prolazdo igrališta dok se ne pronađe trajno rješenje', rekao je predsjednik MO Ričine Željko Ječić. Dodaje da, kako 'sve do danas praktički nitko nije živio u toj kući godinama, stvorila se navika djece da do igrališta prolaze kroz njihovo dvorište'. Jelčić smatra da do incidenta ne bi ni došlo da mu se Žeželj na vrijeme obratio.

Kuću su zajednički podigli njihovi roditelji početkom 70-ih i u njoj su živjeli sve do 1991. godine, kada Jovanka odlazi u Beograd, a Nikola u Ervenik gdje do danas žive. Kuća je u ratu bila spaljena i minirana, a po nedavno pronađenim špricama Jovanka kaže da su je donedavno vjerojatno koristili i lokalni narkomani.

Unatoč državnoj obnovi u studenome 2008. godine u kući do danas nitko od vlasnika nije živio. Sada su napokon htjeli kuću završiti i osposobiti je za stanovanje. Država je, naime, obnovila samo neke unutrašnje prostorije i stolariju, dok je fasada ostala išarana grafitima s velikim ušatim 'U' i zrakastim križem.

'Bilo je poslijepodne, oko 16 sati. Mi smo baš zidali zid u dvorištu koji nas dijeli od kvartovskog igrališta kad nam je prišao geometar Ercegović s velikim psom, rekao da je vlasnik susjedne parcele i pitao nas imamo li papire i geometarsku izmjeru za to što radimo. Tražio je od nas da više ne zidamo ni centimetra jer će u protivnom sve sruštiti. Rekao sam mu da samo obnavljamo zid na 30 godina starim temeljima. Njega je to iziritiralo, rukom je odgurnuo i srušio nekoliko blokova i otišao', priča Nikola Žeželj.

Potom je pozvao policiju koja je došla i dopustila im nastavak radova. Sve je, kaže, bilo u redu i te večeri, a onda je oko 1.30 iza ponoći počelo rušenje. Tri muškarca su zid rušila, a dvojica su im čuvala stražu na motoru. Sve sam to rekao i policiji koja je izvanredno reagirala, kaže Žeželj tvrdeći da policija, kao i susjedi, dobro znaju tko je to napravio.

'Ne želimo nikome stvarati probleme. Nismo ni s kim u susjedstvu u lošim odnosima. Da nismo bili korektni i prije i nakon rata, sigurno danas ne bismo tu bili. Samo želimo obnoviti naše', kaže Nikola Žeželj.

Mario Ercegović, vlasnik tvrtke Geonig Zadar, kaže da nema ništa s rušenjem zida, ali je priznao da je u srijedu poslijepodne bio na licu mjesta. 'Taj su zid počeli zidati bez pitanja i jednim su dijelom ušli na moju parcelu. Kasnije sam čuo da je zid srušen preko noći. S tim nemam nikakve veze', kazao je Ercegović, protiv kojeg je policija podnijela prekršajnu prijavu zbog naročito drskog ponašanja te mu izdala mjeru opreza i približavanja Nikoli Žeželju.

U policiji su potvrdili da obavljaju razgovore s potencijalnim počiniteljima rušenja zida koje sumnjiče za kazneno djelo oštećenja i uništenja tuđe stvari.