INTERVJU: JADRANKA REIHL KIR

'Razočarana sam lijevim strankama!'

28.09.2010 u 07:56

Bionic
Reading

Svjedočanstvo supruge Josipa Reihla Kira, ubijenog načelnika policije u Osijeku, donosimo u povodu izložbe posvećene njenom suprugu, koja je postavljena u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu

Jadranka Reihl Kir se zaljubila u Josipa Tvrtka Reihla Kira, naočitog momka lijepih plavih očiju, na plesnjaku. Bila je to, kaže, dubinska ljubav jer je Josip bio jako nježan i suosjećajan muž. Odlazio je na posao u Osijek iz obiteljskog doma u Đakovu, a Jadranka ne bi imala mira, kako kaže, negdje u stomaku, sve dok nije čula Josipov auto kako stiže doma. Jednom prilikom muž joj je kupio kutiju sapuna za pranje rublja i ona ga je pitala zašto je to učinio. On je rekao da je u promotivnoj akciji uz sapun dolazio i mali radio, pa je mislio da bi bilo dobro da si uzme taj radio na posao kako bi čula vijesti te nemirne 1991. godine. Preko tog je radija Jadranka je 1. srpnja 1991. čula da joj je muž ubijen kod Tenje.

Kako ste se osjećali na otvorenju izložbe 'Tko je tebi Reihl Kir?'?

Bila sam vrlo uzbuđena, a spomenuta se situacija može opisati kao jedno posebno stanje na koje nisam navikla. Radi se o tome da je to rijedak slučaj, da o mom suprugu govori netko drugi, a ne ja. Ukratko, izmjenjivali su se osjećaji ponosa i tuge.

Kako vam se sviđa izložba?

Izložbom sam vrlo zadovoljna. Sve pohvale za profesionalnost autora i organizatora.

Bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac u memoarima 'Istina mora izaći van' svjedoči da je vaš pokojni muž autom odveo Šuška, Glavaša i Vukojevića do Borova Sela i da su na njegovo iznenađenje iz prtljažnika izvukli ambruste i pucali po srpskim kućama. Vi ste to ponovili za serijal 'Smrt Jugoslavije'. Sjećate li se kako ste za to saznali i što vam je točno rekao vaš suprug, kako vam je to opisao?

Moj suprug je vrlo često, zbog tada aktualne situacije, noći provodio na poslu. Slijedom toga, jedne noći po njega u PU došli su Branimir Glavaš, Gojko Šušak i Vice Vukojević, koji su zahtijevali da ih odveze do barikade u Borovu Selu koja se sastojala od običnih traktorskih tanjurača. Na mjestu događaja izišli su iz vozila, suprug mi je rekao da se radilo o terenskom vozilu. Potom su na njegovo iznenađenje iz prtljažnika automobila izvadili ambruste iz kojih su ispalili tri granate. Jedna je pogodila napuštenu kuću, druga tanjurače, dok je treća završila u kukuruzištu. Suvišno je reći da je on bio zgranut te mi je u tom kontekstu rekao da oni žele rat te da su jednim potezom uništili ono što je on gradio mjesecima.

Boljkovac u memoarima kaže da je odmah nakon ubojstva vašega supruga želio uhapsiti Šuška, Glavaša i druge za koje je sumnjao, na temelju onoga što je njemu ispripovijedao vaš suprug, da su naredili zločin. Je li vam suprug govorio tko mu prijeti i tko želi njegovu smrt? Hoćete li mi reći koji su to ljudi?

Ovdje se u potpunosti mogu složiti s navodima gospodina Boljkovca.

Dani sreće i mladosti
Što vama znači presuda Antunu Gudelju koji je dobio 20 godina zatvora?

Nakon 19 godina nastojanja, ta presuda ne znači puno. Žalosno je što sam ja ta koja je bila prisiljena uložiti 19 godina života da ubojica koji je priznao zločin bude osuđen.

Bili ste saborska zastupnica SDP-a, kako pamtite to razdoblje?

U četiri godine koliko je trajao mandat, naravno, bilo je i lijepih trenutaka. No ukoliko bih isti morala rezimirati, ipak ga pamtim po onima teškima.

Što mislite, kakva ste zastupnica bili? Za što ste se zalagali?

U politiku sam ušla zbog svoje osobne situacije, kroz koju sam mogla jasnije sagledati zločine koji su se događali u istočnoj Slavoniji. Godine 2001. podnijela sam zahtjev za kriminalističku obradu slučaja 'garaža', 'selotejp' i ubojstva moga supruga. Tada počinju poteškoće i moje nezadovoljstvo ignoriranjem nadležnih institucija. U tom kontekstu smatram bitnim za navesti da sam u tri navrata pokušala dati ostavku na sve dužnosti u stranci i Saboru, no odustajala sam zbog daljnjih obećanja da će se raditi na rješavanju tih predmeta.

Kakav je bio vaš odnos za zastupnikom HDZ-a Vladimirom Šeksom?

Nisam ga pozdravljala.

Nikada niste kontaktirali dok ste bili u Saboru?

Jednom prilikom, bilo je to negdje u sredini mandata, stizala sam na posao i čula sam da mi iza leđa netko govorio: 'Dobro jutro.' I ja sam odgovorila 'Dobro jutro.'

Ta je osoba došla do mene i vidjela sam da je to Šeks. A on mi kaže: 'Gospođo Reihl Kir, ja sam rekao dobro jutro.' A ja sam mu odgovorila: 'I ja sam isto to rekla.' Onda mi on, dok smo hodali rame uz rame, kaže: 'Griješite po pitanju mene.' Ja dotad nisam bila spomenula njegovo ime kao jednog od možebitnih naručitelja ili organizatora ubojstva moga supruga, ali očito je nešto njega opterećivalo.

Što ste mu odgovorili?

Ja sam mu rekla: 'Mene moja intuicija nikada ne vara.' On je na to kazao: 'Intuicija?' Stizali smo već do vrata Kluba HDZ-a, Klub SDP-a je bio još nekoliko vrata dalje, kada mi je rekao: 'Ja bih volio s vama razgovarati.' Ja sam mu rekla da sam spremna, otvorena čak, kad god želi...

Jeste li nakon toga opet razgovarali?

Ne. Više nismo.

Kako živite danas?

Živim na relaciji Zagreb - Đakovo. Obveza ne nedostaje.

Jeste li još politički aktivni?

Nisam aktivna, no aktivno pratim sva događanja.

Što mislite o političkoj situaciji u zemlji?

Nezadovoljna sam. Posebice kretanjima vezanim uz stranke lijevog centra. Tu ističem za mene neprihvatljivu koaliciju takvih stranaka u Slavoniji sa HDSSB-om, čiji je utemeljitelj osuđeni ratni zločinac Branimir Glavaš.

Očekujete li još išta od istražnih organa, od države, u vezi s ubojstvom vašega supruga?

Poučena iskustvom, ne bih trebala imati velikih očekivanja. No ipak nastojim biti optimist.