NA POTEZU DRŽAVA!

Razlozi zbog kojih će Hrvatska ostati bez mlijeka

18.10.2012 u 08:55

Bionic
Reading

S pedeset muznih krava, četrdeset junica, nešto telaca i stelnih junica Darko Kovač, proizvođač mlijeka iz Čađavačkog Luga, došao je pred zid, nemajući novca ni za gorivo ni za kruh. Razlog tome su, kaže, sve veći ulazni troškovi, nesređeni uvjeti na tržištu, visoke rate kredita i ovogodišnja suša koja je uvelike utjecala na količinu proizvedenog mlijeka. Svakog mjeseca samo za kredit izdvaja oko 36 tisuća kuna, ne računajući izdatke za plaćanje ukupno pet radničkih plaća, osiguranja, režija i ostalih troškova

'Kada smo se odlučili na izgradnju farme obećavali su nam da se u idućih deset godina otkupna cijena mlijeka neće mijenjati, a već iduće godine smanjili su je s tri na dvije kune po litri. Iz godine u godinu stvarao se gubitak i sad više nemamo kud. Svakog dana bilježim i novi gubitak od oko 3,5 tisuća kuna, a za dvije kune, koliko dobijem za litru mlijeka, ne mogu kupiti ni kilogram stočne hrane', kaže Kovač, dodajući kako nije siguran ni da bi cijena od 4,05 kuna po litri spasila proizvodnju. Naime, sada je već u dugu od oko šesto-sedamsto tisuća kuna i ne vidi načina kako vratiti kredit.

Ne bude li Ministarstvo pozitivno odgovorilo na jučerašnji zahtjev mljekara i ubrzo ponudilo nekakvo rješenje, krave će morati dati u klaonicu. Sve postojeće režije već su mu šest mjeseci na čekanju pa strahuje od isključenja struje.

Branko Kolak, predsjednik SUHUH-a iz Đakova, posjeduje farmu od 400 muznih krava i bori se sa sličnim gospodarskim problemima, međutim ne razmišlja o odustajanju. Zbog nemogućnosti pravovremene naplate, ovogodišnje suše i stanja na tržištu ulazni su mu troškovi višestruko porasli i trenutno iznose 3,79 kuna po litri mlijeka. Prošle je godine bilježio proizvodnju od 8.200 litara po grlu, dok za ovu ne očekuje više od 6.500 litara. Razumije da Ministarstvo poljoprivrede ima 'određena ograničenja', ali smatra da bi ono u ovoj situaciji trebalo ponuditi nekakvo rješenje.