NJEMAČKA TUGUJE

Razlog sudara vlakova je ljudska pogreška

30.01.2011 u 11:26

Bionic
Reading

Razlog sudara vlakova koji se dogodio u subotu navečer u istočnoj njemačkoj saveznoj pokrajini Saskoj Anhalt u kojoj je poginulo deset osoba, a četrdesetak je ranjeno, ljudska je pogreška, odnosno nepoštovanje željezničke signalizacije, izjavio je u nedjelju šef regionalne vlade Wolfgang Boehmer

'Ustanovljeno je da se nije poštovao znak za zaustavljanje. Moramo još identificirati sve poginule. Za sada nam je poznat identitet samo dviju poginulih osoba', kazao je.

Broj teško ozlijeđenih putnika je velik, a neki su u kritičnom stanju, izvijestila je policija. Regionalni vlak prevozio je pedesetak putnika. U subotu oko 22.30 sudario se s teretnim vlakom u blizini Hordorfa u regiji Magdeburg. Policija je izvijestila da je do sudara došlo pri vrlo velikoj brzini.

AFP podsjeća da je u Njemačkoj zadnjih godina bilo nekoliko željezničkih nesreća s ljudskim gubitcima. Na testnoj pruzi u Lathenu na sjeverozapadu su 2006. poginule 23 osobe, a ozlijeđeno deset u sudaru eksperimentalnog vlaka Transrapida s inspekcijskim vozilom. U frontalnom sudaru dvaju pokrajinskih vlakova kod Schrozberga 2003., bilo je šest mrtvih i 25 ranjenih.

U kolovozu 2010. godine 15 je osoba bilo ozlijeđeno pri sudaru vlaka ICE između Frankfurta i Pariza s kamionom za odvoz smeća blizu Lambrechta na jugozapadu Njemačke.