HNS PRIOPĆIO

Razgovori o broju ministarskih mjesta tekli u prijateljskom tonu

08.12.2011 u 16:37

Bionic
Reading

S obzirom da u se pojavile različite interpretacije razgovora koalicijskih partnera Kukuriku koalicije oko sastava nove Vlade, iz HNS-a su - kako su istaknuli, zbog prenošenja prave informacije javnosti - priopćili da je u raspodjeli primijenjen omjer 1:4 koji je bio dogovoren prije izbora, a izborni rezultat ga je potvrdio

Iz HNS-a su naveli da su koalicijski partneri, tj. HNS i SDP, potpisali sporazum prije izbora te da je u njemu određen omjer kandidata od 1:4,6, a izborni rezultati pokazali su da je ostvareni omjer 1:4,35. Naime, na parlamentarnim izborima HNS je osvojio 14, a SDP 61 zastupničko mjesto.

Sukladno omjeru 1:4 HNS je dobio četiri ministarska mjesta u novoj Vladi. Taj će omjer utjecati i na završni obračun udjela stranaka u troškovima kampanje, stoji u priopćenju koje potpisuje Igor Kolman, voditelj odnosa s medijima HNS-a.

Kolman također ističe kako su pregovori o broju ministarskih mjesta koja pripadaju pojedinoj stranci koalicije protekli u prijateljskom i kolegijalnom tonu, budući da, kako je napomenuo, koalicijski partneri u potpunosti razumiju odgovornost koju su dobili kroz podršku građanki i građana Republike Hrvatske.

Mediji su objavili kako je predsjednik HNS-a Radimir Čačić u srijedu sa sastanka s budućim premijerom Zoranom Milanovićem izašao nervozan zbog svađe oko ministarskih fotelja. No iz SDP-a i HNS-a poručuju kako nikakvih napetosti između dvije stranke nema te da sve ide prema prethodno zacrtanom modelu.

Novi list je objavio da su, iako se najviše napetosti unutar Kukuriku koalicije očekivalo između SDP-a i HNS-a, trenutačno u vodstvu socijaldemokrata ljuti samo na predsjednika HSU-a Silvana Hrelju.

Prema neslužbenim informacijama riječkog dnevnika, budući premijer Zoran Milanović htio je da čelni ljudi sve četiri stranke koalicije uđu u novu Vladu i tako preuzmu punu odgovornost za njezino funkcioniranje. Međutim, predsjednik HSU-a Silvano Hrelja odbio je Milanovićev prijedlog da postane ministar nadležan za rad i mirovine. Hrelja to priznaje i opravdava se lošim zdravstvenim stanjem. 'Da, istina je da smo tražili da kao i IDS imamo jedno ministarstvo. Međutim, nakon što se vidjelo da moje zdravlje trenutačno nije dobro, o tome se više nije razgovaralo', kazao je Novom listu Hrelja.