NEMA DOGOVORA O REZOLUCIJI

Razgovor Annana i Putina o Siriji bez konkretnih rezultata

17.07.2012 u 21:42

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin i izaslanik UN-a Kofi Annan u utorak nisu ostvarili napredak u razgovorima o novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti o Siriji čime slabe i nade Zapada da će Rusija odobriti prijetnju uvođenja sankcija Damaska

Moskva, glavni podržavatelj Sirije od početka ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada prije 16 mjeseci, odlučno se protivi bilo kakvoj mjeri koja otvara mogućnost stranog uplitanja i stavila je veto na dva prethodna pokušaja uvođenja UN-ovih sankcija sirijskoj vladi.

Prošlog su se mjeseca Rusija i četiri druge članice Vijeća sigurnosti s pravom veta dogovorile da se u Siriji treba ustanoviti tranzicijska vlada, no dok SAD, Francuska i Britanija smatraju da to znači da Asad mora otići Rusija i Kina ne misle tako.

Iako dogovor nije doveo do neke usuglašene akcije velikih sila ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je nakon razgovora Putina i Annana rekao 'da ne vidi razlog da se na istim temeljima ne dogovore i u Vijeću sigurnosti'.

Moskva kaže da ne podržava Asada ali da neće pristati na bilo kakve dogovore uvjetovane njegovim odlaskom s vlasti.

Vijeće sigurnosti bi u srijedu trebalo glasovati o novoj rezoluciji o Siriji kako bi spriječilo da istekne mandat UN-ove promatračke misije u Siriji.

Prijedlog zapadnih država predviđa uvođenje sankcija Siriji ako ne prestane koristiti teško naoružanje i ne povuče svoju vojsku iz gradova u roku do deset dana po usvajanju dokumenta.

Rusija je predložila svoj vlastiti nacrt po kojem se također za 90 dana produžava UN-ova misija u Siriji ali ne spominju sankcije.

'Nadam se da ćemo nastaviti te razgovore o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a i nadam se naći jezik koji će sve okupiti kako bi postigli pomak u ovom kritičnom pitanju', rekao je Annan nakon razgovora u utorak.