ZANEMARENA DJECA

Razdvojili braću i sestru zbog nemarnih roditelja

23.12.2008 u 08:33

Bionic
Reading

Trojicu braće od dvije do pet godina i njihovu 11-mjesečnu sestricu socijalni radnici uskoro će dati na posvojenje. Oduzeli su ih nemarnim roditeljima

Tri brata - D. (5), A. (4) i L. (2) - te sestru V., koja ima tek 11 mjeseci, socijalni radnici oduzeli su roditeljima. Dvadesetogodišnja majka za njih nikad nije skrbila niti ih poljubila. Čuvali su ih otac i djed u kući s razbijenim prozorima i vratima, a često su znali ostati i sami dok su njih dvojica radili.

Prije godinu i pol odveli su D. i A., a u kolovozu su i L. i V. smjestili u udomiteljske obitelji, piše Večernji list. Kad su došli po mlađu djecu, u kući nije bilo ni mrvice hrane, ispričala je pravnica Centra za socijalnu skrb Križevci Vera Kozarić-Kalaus. Na sudoperu je, tvrdi, bila tek odbačena korica tvrdog kruha. Maleni L. je raširio ruke i trudio se sažvakati je, ali nije mogao.

Djeca navodno nisu izustila ni riječi dok su ih odvodili, niti su pustila suzu. Kozarić-Klaus smatra to znakom da ta kuća djeci nikada nije bila dom. Djeca su nažalost razdvojena - žive, naime, 20-ak kilometara jedno od drugoga. Troje starijih se upoznalo na priredbi za Svetog Nikolu. Znaju da su braća, ali toga nisu svjesni jer su premali.

'Zbližiti se neće smjeti do punoljetnosti, a nema ni potrebe', kaže Kozarić-Kalaus, jer će svi uskoro na posvojenje. Kad bi ih sada zbližili, pa nakon nekoliko mjeseci razdvojili, bila bi im to trauma, jer teško da će jedna obitelj posvojiti četvero djece. Majka i otac (32) čekaju peto dijete. Od najmlađe kćeri nemaju ni sliku, a ostalu djecu nisu posjetili od srpnja.